Bizonyítottan jó a pénisznek, mégsem kell a kutyának sem

2011.07.04. 15:33

Védi a prosztatát, elősegíti a jobb vérkeringést, és kényelemesebb ülést biztosítva a fenékrészre helyezi át a kerékpáros súlyát, mindezeket az előnyöket tudományos orvosi vizsgálatok is alátámasztják. Az orr nélküli nyereg mégsem lett világhódító újítás, mert van egy baja: ortopéd módon néz ki.

Az emberek nem is hajlandóak odafigyelni, hogy a test melyik anatómiai részét védi az orr nélküli nyereg – idézi a New York Times Robert Brown Seattle-i rendőrt, akit erekciós idejének 18 százalékról 28 százalékra emelkedése meggyőzött arról, hogy érdemes használni a bumfordi találmányt.

Az amerikai napilap az Egyesült Államokban is gyors ütemben növekvő kerékpárhasználat miatt gyakran foglalkozik az új divat életmódra, egészségre gyakorolt hatásaival. Ebben a témában ráadásul maga a cikkíró is érintett. John Thierney egyike azon keveseknek, akik az elmúlt években önszántukból váltottak a hagyományos nyeregről.

Thierney szerint ez az ügy az újságírói praxisa egyik nagy rejtélye. Nem tudta ugyanis megmagyarázni, hogy ha adva van egy könnyen elérhető, és bizonyítottan hasznos alternatíva, miért nem használják. Még ha nem is érez az ember semmilyen tünetet, ha nem is hisz a kutatók figyelmeztetéseinek, és ha azt gondolja magáról, hogy az a kis zsibbadás teljesen egészséges, akkor legalább azért kipróbálhatnák, mert a kényelmes. De - állítja Thierney, aki maga is napi 25 kilométert bringázik – több év alatt sem tudott rábeszélni senkit az ismeretségi köréből.

Már 2008 óta publikus az a tanulmány, amely összefüggésbe hozta a bicikliző férfiak erekciós problémáit a hagyományos nyereg anatómiai hatásaival. Steven M. Schrader, Michael J. Breitenstein, Brian D. Lowe írása nagy port vert fel, mert több féle méréssel is bizonyította a kapcsolatot. A biothesiometer például vibrációk felerősödése segítségével mutatja meg, hogy mennyire érzékeny a pénisz. pénisz befele legalább akkora, mint kifele, mondja Scharder, így a férfiak a nyeregben tulajdonképp a péniszükön ülnek. A mérések jelentős javulást mutattak ki azoknál, (a Seattle-i rendőrök voltak a féléves kísérlet alanyai) akik áttértek az orr nélküli nyereg használatára az erekciók időtartama, és a pénisz érzékenysége terén is.

A fenéktájat tartó, levágott orrú bicikliülés azonban a botránytanulmány ellenére sem terjedt el széles körben. New York Times újságírója sokat gondolkodott, míg végül arra jutott, hogy a régi típushoz való különös ragaszkodás mögött marketing problémák rejtőznek. Az elmúlt években ugyanis nem sikerült túllépni az orr nélküli nyereg ortopéd jellegén, és a biciklisek attól tartanak, ha valahol megjelennek vele, azt sugallják magukról, hogy egészségügyi problémájuk van.