Centizte a biciklist, ötvenezer forintja bánta

2012.05.01. 13:53

Ötvenezer forintos pénzbírságot és öt büntető pont levonást szabott ki a rendőrség arra az autósra, aki januárban a VII. kerületben nagy sebességgel kis híján elcsapott egy kerékpárost. Az esetet a bringás fejkamerája rögzítette, így volt bizonyíték is: a sofőr láthatólag csak azzal törődött, hogy elérje körúti kereszteződésben a zöld jelzést.

Egy minimális forgalmú téli vasárnap centizett ki a Király utcában egy Honda személyautót vezető sofőr egy kerékpárost. A Sajátzsíron néven blogot is író bringás január 23-án számolt be az esetről.

A Király utca végén „a két sávból három lesz, ebből egy szembesáv, egy pedig buszsáv. Melyiket használhatom? Egyértelmű a matek, azt amelyik marad. Még akkor sem használhatom a másik kettőt ha valaki nagyon siet mögöttem, mint az most is történt. Hallottam, hogy valaki nagyon nyomja neki (a zöldet el KELL érni, mert ugye másik nincs...soha többé). Gondoltam sebaj, majd beelőz, nade szembe jött egy fekete Merci SUV átlógva a sávomba. Na itt már kezdtem kapisgálni, hogy hiába a vasárnap és a nulla forgalom, ebből baj lehet.”

Baleset végül nem történt, de ez csak annak köszönhető, hogy Sajátzsíron az utolsó pillanatban oldalra rántotta a kormányt, ezért az autó tükre csak enyhén súrolta a kezét.

A fejkamerával közlekedő kerékpáros ezután úgy döntött, rendőrséghez fordul, bár miután informálódott kerékpáros körökben, kiderült, hogy senki sem tud arról, megbüntettek-e már autóst az egyébként nem ritka veszélyeztetési mód miatt.

Nemrég megszületett a hatósági döntés, ami a kerékpárost is meglepte: ötvenezer forint és mínusz öt pont az autósnak.

A blogger hozzáfűzése szerint nem az volt a célja, hogy „lehúzzák egy rakás pénzre ezt a közveszélyes sofőrt. hanem, hogy észrevegye magát, és elgondolkozzon azon, hogy nem lehet csak úgy más életét veszélyeztetni, minket bringásokat nem véd egy rakás fém, illene vigyázni ránk.”