100 millió biciklis nevében bombázzák levéllel Bánki Eriket

2012.12.14. 15:40

Levélcunamival próbálják befolyásolni az EU kerékpáros fejlesztésekkel kapcsolatos álláspontját. A Kerékpárosklub az egyik magyar képviselő, Bánki Erik bombázására bíztatja az elkötelezett bringásokat.

Hétfőn szavaz az unió illetékes bizottsága a közlekedési pénzekről. Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának kell eldöntetnie, hogy a rendelkezésre álló keretet hogyan osztják fel a különféle területek között.

Kerékpárosklub figyelemfelkeltő levél küldésére bíztatja a kerékpáros fejlesztések támogatóit. A szervezet a fideszes Bánki Eriket célozta meg, aki a bizottság tagjaként szavazatával beleszólhat a döntésekbe.

„Levelemmel azért keresem Önt, mert kiemelten fontosnak tartom a kerékpározás fejlesztését, és mert az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságában tagként Ön engem is képvisel.” – szól a Bánkinak 100 millió európai biciklis nevében elküldött üzenet.

A levél szerint azért van szükség az akcióra, mert bár tavaly decemberben még úgy tűnt, hogy „az Európai Parlament, meglátva a kerékpáros közlekedés össztársadalmi szinten is mérhető társadalmi és gazdasági előnyeit, kiáll amellett, hogy ez a közlekedési forma megkapja a szükséges stratégiai, infrastrukturális és egyéb támogatásokat. Ennek egyik fontos eleme lett volna az is, hogy az európai kerékpáros úthálózat, az EuroVelo, a Ten-T stratégiai hálózat részévé váljon. A korábbi ajánlások ellenére azonban az azóta készülő irányelvekből kimaradt a kerékpáros közlekedés.”