Orvosi eset a négypedálos szörnyeteg

2013.05.08. 14:54

Kézzel és lábbal, valamint kézzel-lábbal is tekerhető kerékpárt fejlesztett ki egy holland cég, a TSG Essempio. A terv lényege, hogy a bringán tetszés szerint lehet külön-külön vagy egyidejűleg gyakorlatoztatni az alsó- vagy a felsőtestet.

Az ötlettel egy nyugalmazott sebész, Lex van Stekelenburg állt elő, akinek nyugdíjas éveit előrehaladott hátfájása keserítette meg. Van Stekelenburg saját problémájára keresett megoldást, ekkor találta ki a négypedálos kerékpárt. Terveit felhasználva a TSG Essempio megalkotta a 4StrikeBike-ot.

dezeen 4StrikeBike-by-TSG-Essempio 4 490

A kormány helyén két erőteljes fogantyú található, amelyet egy, a váz mellett vezetett szíjáttétel-rendszer köt össze a kerékpár hagyományos meghajtásával. A kézi pedálon az általánostól eltérő módón a vázzal megegyezű irányban állnak a fogantyúk, hogy könnyebb legyen az erőkifejtés. Magára a kézipedálra szerelték fel a fékkarokat is.

dezeen 4StrikeBike-by-TSG-Essempio ss 1

Ha a kerékpáros úgy dönt, hogy eleget trenírozta fájós hátát, szimplán kormányként is használhatja a fogantyúkat. A kézi pedál egyik oldala megfordítható: a szimmetrikus helyzetbe hozott kapaszkodókkal pedig a 4StrikeBike már majdnem úgy néz ki, mint egy átlagos utcai kerékpár.

dezeen 4StrikeBike-by-TSG-Essempio 8 490

De csak majdnem: a 4StrikeBike dizájnja a külföldi szakoldalakon nem aratott nagy tetszést, az olvasók szerint legfrappánsabban a gépet a szörnyeteg szóval lehet leírni. Orvosilag viszont kétségtelenül hasznos lehet, hiszen a fejlesztő állítása szerint a hagyományos kerékpározás mintegy 50 izmot vesz igénybe, a négy pedál tekerése ezzel szemben 128-at.