Túl jó volt a bringásrazzia eredménye?

2013.07.25. 15:39

Nem a kerékpárosokat érintő háromnapos razzia eredményét veszi alapul a rendőrség a bringások ellenőrzését érintő döntéseknél.

A 2013. július 13-16. közötti razzia eredményéről kiadott hivatalos statisztika szerint az ellenőrzött 446 kerékpáros közül csak egyetlenegyet büntettek meg ittas vezetésért, a BRFK Forgalomszervezési és Megelőzési Osztály vezetője azonban két nap múlva bejelentette, hogy továbbra is folytatják a biciklisek ellenőrzését, mert nagyon "lehangolóak a tapasztalatok", és "akár minden második, harmadik kerékpárosról kiderülhet, hogy alkoholt fogyasztott".

A Kerékagy megkérdezte a BRFK sajtóosztályát, hogy ha igaz Szécsi Tibor alezredes - kissé elnagyolt adatokkal alátámaszott - állítása, akkor mért nem 200-300 alkoholos befolyásoltság alatt álló kerékpáros szerepelt a razzia összesítésében.

A BRFK szerint nem a razziáról közzétett számok alapján döntöttek arról, hogy a rendőrség továbbfolytatja vadászatot az ittas kerékpárosokra.

Szécsi Tibor alezredes a razzia utáni napokban tartott éjszakai ellenőrzések alapján mondta azt, amit mondott. A rendőrség sajtóosztályától kapott válasz továbbra sem bővelkedik pontosabb adatokban, azt írják, hogy "a 2013. július 19-21. között végrehajtott éjszakai akció során ellenőrzött járművek közül összesen 40 ittas vezetővel szemben intézkedtek a rendőrök, ez a számadat nagy része kerékpárral közlekedő személyre vonatkozik". Ebből azonban nem olvasható ki például, hogy összesen hány embert érintett az ellenőrzés, közülük mennyi volt a kerékpáros, és az sem, hogy a 40 megbüntetett között valójában mekkora volt a biciklisek aránya.