A bringás baleseti adatok cáfolják a rendőröket

2013.07.26. 14:01

A Magyar Kerékpárosklub egyáltalán nem lehangoló adatokat olvasott ki a rendőrség kerékpárosokat érintő razziájából. László János klubelnök szerint kifejezetten jó eredménynek tekinthető, ha a csengő hiányát is beleértve, ami a közlekedés biztonságát igazán nem befolyásolja, az ellenőrzött bringásoknak csak mintegy 20 százalékánál találtak problémát a hatóságok.

Az MKK által összegyűjtött közlekedési statisztikai számok ugyanakkor kifejezetten azt jelzik, hogy miközben évek óta jelentősen nő a kerékpárhasználat, csökkent a komoly balesetek száma. Nemcsak a kerékpárosok halálával végződő tragédiák száma esett vissza, hanem érzékelhetően a kerékpárosok által okozott súlyos, halálos kimenetelű balesetekből is kevesebb történt az elmúlt években.

A Teve utcai Rendőrpalota kerékpártárolója előtt megtartott sajtóeseményen az is kiderült, hogy csökkenő tendenciát mutat az ittasvezetési statisztika is, és ezen belül kevesebb lett az alkoholos befolyásoltság miatt büntetett kerékpárosok aránya is.

20130726 131945
KépaláFotó: /

Az MKK a sajtótájékoztatón szándéknyilatkozatot írt alá az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságát képviselő Kiss Csaba elezredessel, hogy a jövőben közösen értékeljék ki a kerékpárosok személyi sérülésével járó balesetek okait, valamint közösen tegyenek javaslatokat a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére.

A Kerékagy is érdeklődött a rendőrségnél, hogy milyen statisztikai adatok alapján minősítették lehangolónak a kerékpárral közlekedők szabálykövetési morálját lehangolónak. A rendőrség szerint az éjszakai ellenőrzések során találtak sok szabálytalankodó biciklist.