Az európai gyakorlat betört a kerékpáros kreszbe

2013.12.03. 10:55

Több ponton változnak a közúti járművekre, köztük a kerékpárokra vonatkozó műszaki előírások. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden bejelentette, hogy egy hónap múlva, legkésőbb 2014. január elsején olyan közlekedésbiztonsági célú rendeletmódosítások lépnek majd hatályba, amelyek egyszerűsítik az életet az üzembentartók számára.

A kerékpárok kötelező felszerelését megpróbálják az európai gyakorlathoz igazítani. Az NFM közleménye leszögezi: korszerűsítik a közúti közlekedésben résztvevő kerékpárok üzemeltetésének műszaki feltételeit.

A módosítások - néhány év késéssel, miután a biciklisek többsége ledes lámpákat használ - hivatalosan is engedélyezi ezeket az eszközöket. A minisztérium szerint a követelmények átalakításával olcsóbbá válik a kötelező tartozékok beszerzése, és az alacsony energia-felhasználásuk is hasznos.

„Az egyszerűsítés irányába hat, hogy a szabályozás a széles körben terjedő gyakorlatnak megfelelően megengedi a világító berendezések elhelyezését a kerékpáros ruházatán.”

Az új előírások tételesen rögzítik a kerékpáros gyermekülés felszerelésének feltételeit is.