Ki-be, ki-be: még a Bubi biciklik fedélzeti jeladóját tesztelgetik

2014.05.27. 17:21

A MOL Bubi közbringarendszer éles indulása az előzetes tervektől eltérően halasztódik, mert a rendszer kiépítését végző konzorcium tagja, a T-Systems Magyarország Zrt. koordinációjában készülő egyedi szoftver fejlesztését és tesztelését a szerződésben vállalt időpontnál később zárja le.

A cég a kedden saját honlapján kiadott közleményében maga kér a MOL Bubi közbringarendszer átadásának eltolódása miatt további türelmet és megértést.

A MOL Bubi projekt megvalósítását a T-Systems Magyarország Zrt. és a Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt. konzorciuma nyerte el 2013 nyarán. A rendszer központi részét jelentő és a kölcsönzést támogató szoftver, valamint a kapcsolódó hardverelemek szállítását és az ehhez kapcsolódó rendszerintegrációs feladatokat a német Nextbike GmbH végzi a konzorcium alvállalkozójaként. A Nextbike által kínált rendszer a világ számos városában működik, a Budapesten megvalósított rendszer a már meglévő megoldásoknál is bonyolultabb. A rendszer egyes elemei (így a fedélzeti számítógép, az érintőképernyős terminál, a mobiltelefonos kölcsönzés, a speciális parkolási, vészleadási funkciók, stb.) már több, különböző városban működnek, de az összes elemet együttesen először Budapesten rakták bele egy rendszerbe.

A kapcsolódó integrációs feladatok a rendszer megvalósítása szempontjából az eredeti terveknél több időt vesznek igénybe.

A konzorcium extra erőforrások bevonásával a Budapesti Közlekedési Központtal szorosan együttműködve folyamatosan végzi a rendszer végső optimalizációját és tesztjeit a MOL Bubi mielőbbi átadása érdekében. A rendszer jelenlegi állapota már most lehetővé teszi, hogy a BKK által szervezett, nyilvános próbaüzemre a regisztráció hamarosan megkezdődjön és ezer jelentkező kipróbálhassa a közbringarendszert működés közben, így további, jelentős késedelemre nem lehet számítani a MOL Bubi átadásával kapcsolatban.

A Kerékagy információi szerint utolsó akadályként azt a problémát kell megoldani, hogy a kerékpárokra szerelt jeladó együttműködjön a nagy rendszerrel. Ehhez viszont sok tényleges próbára van szükség. A napokban a BKK emberei tologatják ki-be a város különböző pontjain felállított terminálokban a bicikliket, hogy teszteljék a jeladót.