A telektulajdonos, aki öt éve blokkolja a bicikliút építését

2014.08.11. 07:55

2009 óta huzakodik az állam egy telektulajdonossal, aki nem szeretné, hogy az Algyő és Szeged közötti bicikliút átmenjen a telkén. A kerékpárút az eredeti tervek szerint a 47-es út megerősítésével párhuzamosan épült volna ki, de az elhúzódó jogvita miatt a bicikliútra még legalább a jövő évig várni kell.

A kérdéses telken egyébként a Délmagyar.hu szerint pár konténeren kívül nem áll semmi, egy tábla pedig azt hirdeti, hogy a telek kiadó (az „eladó” szó is szerepelt rajta, de ezt később áthúzták). A tulajdonos ügyvédje szerint a telek gazdája csak annyit szeretne elérni, hogy „megfelelően tudja használni tulajdonát” és hogy „bizonyos feltételelek” teljesüljenek, nem nyerészkedni akar. Viszont az állami utak építéséért felelős Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) sem enged, a bicikliutat továbbra is a kérdéses telekkel azonos oldalon akarják kialakítani.

A bicikliutat a másik oldalon is lehetne vezetni, de ez ellen két érv is szól: a Hódmezővásárhely-Kishomok és az algyői híd közötti szakaszon is ezen az oldalon megy az út, másrészt a túloldalon egy kertészet és kastélyszálló van, amelyek kisajátítása valószínűleg többe kerülne – bár ezt az ügyvéd a kisajátítások ingatlanbecslőjére hivatkozva cáfolja.

A NIF szerint a jogvita közben megváltozott jogszabályok miatt az engedélyeztetési eljárást is újra kell kezdeni, ezért jogerős engedélyek csak 2014 végére, az építkezés megkezdése pedig csak jövőre várható.