Boldog akarsz lenni? Tekerj!

2014.09.15. 17:32

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a biciklizés jó hatással van az egészségre, a University of East Anglia (UEA) kutatóinak tanulmányából azonban az is kiderül, hogy a biciklizők jobban is érzik magukat, jobban tudnak koncentrálni a munkájukra, és kevésbé stresszesek, mint az autósok, vagy azok, akik tömegközlekedéssel járnak – írja a BBC.

A tanulmányba nagyjából 18 ezer munkába járó adatai kerültek be, ezeket több mint 18 évet át gyűjtötték több országból. A kutatásban részt vevő munkába járók 73 százaléka volt autós, 13 százalékuk sétált, és három százalékuk biciklizett munkába menet, 11 százalék pedig tömegközlekedéssel jutott el a munkahelyéig.

A kutatók egy kisebb csoportot is vizsgáltak, ők autóról vagy tömegközlekedésről váltottak sétára vagy biciklire a vizsgált időszakban. A kutatásból az derült ki, hogy jót tett a váltás: az újdonsült gyaloglók és biciklisek boldogabbak voltak buszozás és autózás nélkül.

Az egyik kutató arról beszélt a BBC-nek, hogy az volt igazán meglepő számukra a kutatás eredményében, hogy első blikkre azt gondolták volna, hogy a tömegközlekedés a késések és a tömött járatok miatt sokkal stresszesebb, mint ami a tanulmányból végül kiderült. A buszokon és villamosokon azonban sokkal nagyobb a buli, mint amire a kutatók számítottak: az emberek ugyanis beszélgetnek, pihennek és olvasnak út közben, ami jó hatással van a közérzetükre.