Baj van San Franciscóban: túl sok a biciklis

2015.03.16. 13:44

A Golden Gate híd állandó és kihagyhatatlan célpontja az Egyesült Államokba érkező turistáknak. A San Franciscó-i vállalkozások ki is használják a sosem apadó látogatóáradatot. A utóbbi években – haladva a korral – biciklis túrákat ajánlanak: San Franciscóból át a hídon az északi partra, Sausalitóba, majd onnan komppal vissza.

Divat lett az öbölparti biciklis túra, újabban napi ezer bérbicikli érkezik a kisvárosba. A nagy forgalom miatt a hídon gyakorivá váltak a dugók, és vészesen keveredik a gyalogos- és a biciklisforgalom. A kompon pedig lassan nincs hely az utasoknak a kerékpárok miatt.

„Ezer kerékpár érkezik naponta a városunkba, ez már elviselhetetlen, és a számok minden évben exponenciálisan növekszenek” – nyilatkozta az ABC 7 Newsnak Linda Pfeifer, a sausalitói városvezetés tagja. Pfeifer szerint a kerékpárok nagy száma növeli balesetveszélyt, rontja a turisták élményeit, ezért szabályozni, csökkenteni kellene a kölcsönzést.

A kerékpárkölcsönzők egyáltalán nem örülnek a sausalitói vezető ötletének.

Szerintük mindent megtettek, hogy a város hatóságaival együtt javítsanak a helyzeten, és különben is, aki ilyen helyen lakik, annak el kell viselnie a turistákat is.