Valami fényes villog odalenn

2015.06.25. 15:20

Küllőkre szerelhető ledes villogók. Egy olyan tuning, amivel nem találkozunk minden nap, pedig pár ezer forintból már sokkal feltűnőbbé tehetjük kerékpárunkat. Furcsa dolog ez a fajta vizuális tuning, hiszen a tulaj sosem látja. Annyit persze érzékel, hogy valami fényes villog odalenn, de az igazi látványt csak a járókelők élvezhetik, ők is csak addig, míg elhúz mellettük egy leddel pimpelt bringás. Mellette szól még, hogy a ritkaságát leszámítva is figyelemfelkeltő, így nagyban növeli a biciklista biztonságát, hiszen a legtöbb baj mindig abból van, ha az autós nem észleli a kerékpárost. Ezeket a kütyüket felrakva ez szinte kizárt.

Mivel nem mindenki épít magának saját rendszert, kipróbáltunk 4 készen kaphatót, hármat az amerikai Monkeylight termékeiből, ami mellé odatettünk egy kevésbé neves, ráadásul drágább kínait is.

Így néznek ki a ledes villogók

Monkeylight M204 - 5 200 Ft

A Monkeylight termékek két részből állnak, egy rúd alakú elemtartóból  3 AA elem részére, amit az agyra rögzítünk, és egy lapos áramkörből, amit három ponton a küllőkhöz fogatunk. Ezen az áramkörön vannak a ledek, és a kapcsolók. A ledek száma kicsit becsapós, mivel kétoldalas a villogó,például a 4 led oldalanként csak kettőt jelent, ez az elv igaz a nagyobb testvérekre is. Két kapcsolónk van, a Power kapcsolóval a fényerőt is állíthatjuk két lépésben, míg a Color feliratúval a ledek színét egyszerre illetve külön-külön is variálhatjuk. A gombokat egyszerre nyomva alapértelmezett helyzetbe hozhatjuk a kütyüt, egyébként a legutolsó beállításokkal indul el.

Felszerelés után a két egység kábeleit összedugjuk és készen is vagyunk. Ez a legkisebb a három közül, a ledes része akkora, mint egy gyufásdoboz. A 8 alapszínen kívül 5 témát kapunk, de 2 ledből nehéz csodát tenni, ezek inkább színváltást jelentenek. 40 Lumenes, folyamatos világítással 12 órát bír, amit a fényerő csökkentésével és villogó üzemmóddal 70 óráig is feltornázhatunk. Kevésnek tűnhet a 12 óra, azonban (főleg nyáron) sokkal több, mint elsőre gondolnánk. Az áramkört kábelkötegelőkkel rögzíthetjük a küllőkhöz, a rezonanciát csillapítandó külön kis gumibakokat is kapunk közéjük. Ha minden okés és a helyén van, a mellékelt fém kötegelővel biztonságosabbá is tehetjük, de azért ezt lopásgátlásnak nevezni talán túlzás. Az áramkör rugalmas műgyantába van öntve, ugyan egy pohár vízbe nem tettük bele, de a zuhét jól állta.

Kipróbálva az M204-et rögtön egyértelmű: sokkal klasszabb, mint amire a 2 led alapján számítottunk. A 40 Lumen elég erős, a színek klasszak, ennyi pénzért tényleg remek.

Monkeylight M210 - 7 000 Ft

Nagyobb, mint a kistesó, de simán befér az ember tenyerébe. Ami ugye igazából lényegtelen, hiszen senki nem fogja délelőtt elcsípni a kábelkötegelőt, hogy zsebre vághassa, aztán délután meg visszarakhassa. A kicsihez képest kapunk egy plusz kapcsolót, plusz 6 ledet, ezzel az 5-5 leddel pedig tekintélyesebb megjelenést. A Theme kapcsolóval kiválasztva a készülék így már kisebb ábrákat is kirajzol, ilyenekkel találkoztunk a zx spektrum űrjátékaiban. A kedvenc ábráink kódját az 5 led variációival mutatja meg az M210, például a halálfejet az O X X O X jelenti, míg a lángnyelvet az X O O O X. A 80 Lumen elég erős, bár a 40-hez képest nagy különbséget nem láttunk, az 5-5 ledből nagyon klassz színvariációkat hozhatunk ki.

Monkeylight M232 - 11 500 Ft

A három közül ez a legnagyobb, már 32 ledes szerkezet. 200 Lumen, és lehet, hogy a több led miatt, de határozottabban fényesebbnek tűnik. Ezen is 3 kapcsoló van, azonban már speciális beállításokat is tudunk aktiválni. Ilyen például a menüzár, aminél a téma és szín gombok nem reagálnak, így el tudjuk kerülni, hogy a nagy nehezen beállított témánkat véletlenül elállítsuk. Éjszaka jöhet jól, ha aktiváljuk a funkciót, amivel a 3 gomb bármelyikével be tudjuk kapcsolni az M232-t. A 42 téma között egész komolyak is vannak, az absztrakt formákon és a kötelező szívecske/halálfej/lángnyelven kívül űrhajó, katicabogár, pók, sőt lerágott halat is kirajzolhatunk a kerékre. Mivel a 16 led nagyjából centinként helyezkedik el, majdnem egy arasznyi felületen (illetve a kör miatt ennek dupláján) variálhatunk. Gyakorlatilag ez ha nem is teljesen, de már elég jól lefedi az egész kereket.

  MONKEYLIGHT M204 M210 M232
Ledek száma 4 LED 10 LED 32 LED
Fényerő 40 Lumen 80 Lumen 200 Lumen
Színek száma 64  64 
Témák 19  42 
Meddig bírja 60 óra 40 óra 20 óra
Ár 5 200 Ft 7 000 Ft 11 500 Ft

Bónusz: Noname kínai, 32 ledes - 12 700 Ft

A rendkívül egyszerű, ám mindenképpen találó elnevezésű Bicycle Wheel Light-ot a Velocity-s fiúktól kaptuk. 32 RGB led, 20 ábra, ezt ígéri a doboz, amiben a terméken kívül semmi nincs. Ám ez nem hátrány, sőt. Ezt a kemény műanyag tokba épített villogót nem kell szerelni, egyszerűen felpattintom 3 küllőre és már indulok is. Az egyik rögzítő fix, a másik kettő viszont nem csak jobbra-balra mozgatható, hanem körbe is forog, így még az én nem túl hagyományos fűzésű Campagnolo kerekemre is simán fel tudtam tenni. Amikor meg lekötöm a bringát, csak lepattintom és zsebrevágom, nincsenek kábelek, elemtartók, alkatrészek. Viszont külön kikapcsoló gombja sincs, így a táskánkban vagy a zsebünkben is villogni fog a mozgásérzékelője miatt, merítve a 3 darab AAA elemet.

Összegzés

A Monkeylight mellett szól az ára, és a komoly elektronika és a 2 év garancia. Azoknak jó választás, akik például otthonról munkába, vagy suliba járnak kerékpárral, vagyis vagy szem előtt van a bringájuk, vagy olyan helyen kötnek le, ahol nem nagyon férnek hozzá mások. Vagy akiknek több gépük van, és a pimpeltre szerelnék, mikor krúzolnak a bandával. Mivel nekem egy 5 perces vásárlás alatt még az 500 forintos világító szelepsapkámat, máskor meg a 300 forintos gombelemes hátsó pótlámpámat is elvitték, nem szívesen hagyok rajta a biciklin semmit, amíg pl. beülök egy moziba. Főleg nem egy szemre is tekintélyes és komoly elektronikát. Nekem jobb választás a felpattinthatós noname változat, strapabíróbb, mint amilyennek tűnik, ha lenne rajta egy ki-be kapcsoló, nem is hiányolnék semmit. Kivéve persze a saját ábrákat, feliratokat, de az már egy másik történet.

A Monkeylight termékeket az Au Cash Kft.-től kaptuk, a negyedik villogót és a csinos Cheetah fixit pedig a Velocity Budapest-es srácoktól. Köszönjük.