Bécsben több bringás hord sisakot

2015.08.14. 16:35
38 hozzászólás
Az osztrák autóklub, az ÖAMTC felmérést készített a bécsi biciklisek bukósisak viselési szokásairól. Noha nem kötelező, 28 százalékuk hord fejvédőt kerekezéskor. Budapesten ugyanez az arány 20,5%.

Öt helyszínen, 1.500 biciklis részvételével készített tanulmányt az osztrák autóklub, az ÖAMTC arról, miként viszonyulnak a bukósisakhoz a bécsi biciklisek, írja a Compress bécsi hírügynökség. Kiderült, hogy noha felnőttek számára nem kötelező, 28 százalékuk azért visel fejvédőt. 

Eltérés van azonban a nemek és az útvonalak között. Míg a férfiak nagyobb arányban (31 százalék) tekernek sisakban, addig a nőknek csupán 25 százaléka visel biciklizéskor fejvédőt. Az ÖAMTC szakértője, David Nosé szerint valószínűleg azért, mert

féltik a frizurájukat.

Eltérés mutatkozott a különböző útvonalakon is. Míg a Donaukanal mentén és a Práterben a biciklisek 38 százalékán volt bukósisak, addig a Wirtschaftsuniversitätnél lévő bicikliúton vagy a Lasallestraßén mindössze 15 százalékukon. Nosé szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy

az üzleti találkozókhoz nem igazán illik a bukósisak, és nincs is nagyon hova tenni. 

Noha a bukósisak a fej védelmének egyetlen módja balesetkor, az ÖAMTC mégsem akarja kötelezővé tenni, mert attól tart, hogy akkor sokan inkább nem bicikliznének. Helyette inkább az emberek józan eszére kell apellálni. 

Bécsben tavaly 913 kerékpáros szenvedett balesetet, hárman belehaltak sérüléseikbe. Az ÖAMTC adatai szerint a bukósisak jelentősen csökkentheti az életveszélyes fejsérülések kockázatát. Míg azoknak a bicikliseknek, akik nem viseltek fejvédőt, 48 százaléka szenvedett életveszélyes fejsérülést a balesetben, addig a bukósisakot viselőknek csupán 34 százaléka. Járművekkel való ütközés és nagy sebességnél bekövetkező baleset esetén azonban a sisak ellenére is halálos kimenetelű lehet a baleset. 

A Magyar Kerékpárosklub aktivistái évek óta számlálják Budapesten a kerékpárosokat. Lapunknak elküldött adataikból az jön ki, hogy a fővárosi bringások 20,5%-a visel sisakot, túlnyomórészt férfiak.