A britek hatalmas bringás fejlesztésbe fognak

Persze ez még kevés ahhoz, hogy az Egyesült Királyság utolérje Hollandiát

2016.03.28. 11:27

Nem csak London különc konzervatív polgármestere támogatja a kerékpározást, de az Egyesült Királyság szintén konzervatív kormánya is. Maga a közlekedési miniszter, Robert Goodwill jelentette be, hogy egy 2025-ig tartó kerékpáros és gyalogos infrastruktúrafejlesztést indítanak el. Jelenleg az előkészítés és az egyeztetés zajlik, amit május elején zárnak le és nyáron teszik közzé magát a stratégiát.

A miniszter szerint ahhoz, hogy 2040-re egy teljesen természetesen választható közlekedési mód legyen a gyaloglás és a kerékpározás, biztonságos és vonzó infrastruktúrára van szükség. 

Ezt ebben a parlamenti ciklusban 300 millió fonttal, nagyjából 120 milliárd forinttal támogatják,

de a megoldást csak a folyamatos, hosszútávú finanszírozás jelentheti. Vagyis folyt. köv.

Ami Magyarországról nézve mesés, azt a helyi bringás szervezetek (British Cycling, CTC) kissé fanyalogva fogadták. A cél ugyanis az lenne, hogy 2025-re az utazások 10%-ánál, 2050-re 25%-ánál a kerékpárt válasszák a britek, ez pedig szerintük ezzel a stratégiával nem érhető el.

Londonban ugyan tényleg nagyon jól alakulnak a dolgok, de vidéken évente 1,39 font kerékpáros fejlesztés jut egy főre. Szerintük legalább 20 fontra kellene ezt növelni országos átlagban. (BBC)

Érdekelnek a kerékpáros hírek? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!