Bringás sisak, ami elfér a táskádban

2016.06.19. 08:32

A bukósisak-viselés fontosságáról szóló cikkünk, és a piacot bemutató írásunk után elkezdtünk olyan bukók után kutatni, amelyek kicsit túlmutatnak a biciklis sisakok eredeti koncepcióján. 

Overade Plixi

Első alanyunk, az Overade Plixi francia tervezői végeztek egy kutatást a bringások között, amely kimutatta, hogy 

sokan azért nem viselnek sisakot kerékpározás közben, mert használat után nem tudják hová tenni. 

Az Overade modellje már megjelenésében árulkodik arról, hogy főleg városi bringázásra termett. Matt festésű, zártabb megjelenése csak látszat, valójában tizennégy szellőzőnyílással gátolja az izzadást. Ez a megoldás meglepően jól működik, bőven hozza az elvárható szintet.

Overade Plixi - adatlap

Súly: 448 gr

Méret (hossz x magasság x szélesség, S/M):

  • 21 cm x 16 cm x 11 cm (összecsukva)
  • 25,5 cm x 15 cm x 22 cm (hordva)

Választható méretek:

  • S/M (54-58 cm)
  • L/XL (59-62 cm)

Ára: 25 000 Ft

A Plixi 448 grammjával meglehetősen súlyosnak számít ebben az árkategóriában, cserébe viszont van egy nem mindennapi tulajdonsága: összehajtható.

Összecsukás

A Plixi nagyjából harmadára hajtható össze, de cseppet sem érződik kevésbé merevnek, mint egy szokványos sisak. Viszont

elfér egy átlagos női táskában is. 

A hajtogatás művelete nem olyan nehéz, mint amilyenek elsőre tűnik. Bárki, akit megkértem, hogy próbálja ki, a gyári használati utasítás segítségével öt perc után már készségszerűen alakítgatta a sisakot.

Az Overade kis tartózsákkal adja a Plixit, de vásárolhatók hozzá különböző kiegészítők is.

Személyes kedvencem az esővédő, amit volt alkalmam kipróbálni egy cudar, esős napon. A két órás bringázás során mindenem bőrig ázott, de a fejem búbja legnagyobb meglepetésemre száraz maradt. Ezen a rendkívül hasznos extrán kívül még lehet napellenzőt is vásárolni a Plixihez. Mindkét kiegészítő többféle színben érhető el, maga a sisak azonban egyelőre csak feketében, fehérben és egy vagányabb, kék színben kapható.

Esővédő

Az összehajthatóság egyik hátránya, hogy a ma már megszokott méretállító mechanizmusokkal nem szerelték fel a sisakot. Az Overade-nél ezt úgy próbálták ellensúlyozni, hogy kétféle vastagságú belső szivacsozást kapunk az alapcsomaghoz. Nekem az S/M méret éppen ideális volt, így nem zavart különösebben, hogy nem lehet állítani a sisakot hátul.

Szabályok, előírások

Minden Európai Uniós tagállam, így Magyarország is tagja az Európai Szabványügyi Bizottságnak (CEN). Ez a szervezet 1997-ben dolgozta ki az EN1078-as szabványt, amelynek minden cikkben szereplő sisak megfelel. A minősítés eléréséhez a sisakoknak a különböző felületeken végzett tesztek során átlagosan minimum 81, maximum 154 joules energiát kell elnyelniük. Érdemes azonban nyitott szemmel járnunk, mert az EN1078 előtt már létezett egy jóval szigorúbb szabvány, a Snell B-90 vagy 95. Ezek többféle felületen vizsgálják az ütközést, és jóval magasabb (330-360 joules) energiaelnyelést várnak el. Ezeket a szigorúbb szabványokat azonban csak kevés sisak teljesíti, mivel nem kötelezi semmi a gyártókat rá.

Carrera Foldable Helmet

A Carrera a bringások körében már egy ismertebb márka, lévén gyártanak többek között komoly országúti kerékpárokat is. Ebből kiindulva az ember egy inkább sportoláshoz passzoló modellt vár.

Carrera Foldable Helmet

Súly: 327 gramm

Méret (hossz x magasság x szélesség, S/M):

25 cm x 15 cm x 20 cm (öt centivel keskenyebb összecsukva)

Választható méretek: 55-58, 58-61, 61-64

Ár: 24 500 Ft

A Carrera ebből a szempontból nem is okoz csalódást. Az Overade-del szemben egy sokkal inkább szokványos sisakot kapunk, viszont az

összehajthatóság kimerül annyiban, hogy széltében 5 centimétert nyerhetünk, ha összenyomjuk bukót.

Viselni egy fokkal kényelmesebb, mint a Plixit, amit egyrészt a kisebb súlyának (327 gramm) és az ergonomikusabb belső szivacsozásának köszönhet. Szellőzése akár jó is lehetne, ha a furcsa felépítése miatt nem izzadna be állandóan a fejünk oldaltájt.

A Carrera előnyei közé tartozik viszont a több tucat választható színkombináció és a hátsó részen lévő elasztikus pánt. Ez még mindig nem az igazi, megszokott állítórendszer, de jobb, mint a Plixié.

Az olaszok is próbálták további apróságokkal egyedibbé tenni a sisakjukat. Ilyen például az alapcsomaghoz járó többfunkciós szíj, amivel összenyomva tarthatjuk a sisakot, vagy a nadrágszárunkat. Rendelhető még többfunkciós sál, és hátsó világítás is.

Ezt a sisakot összességében inkább azoknak ajánljuk, akik főként sportoláskor hordanák a sisakot, de nem szeretnének a városba külön fejvédőt vásárolni.

Egyéb lehetőségek

Az összehajtható sisakok közül csak a fenti kettőt lehet megvásárolni a hazai boltokban, de ez nem jelenti azt, hogy csupán két termékből állna ez a szegmens.

A Biologic Pango is ígéretes, ügyes darab, viszont súlya már meghaladja a fél kilót is. Érdekes az egyedi csatrendszer és az összehajtó mechanizmus. Online megrendelve, szállítással együtt nagyjából 26 ezer forintba kerül, vagyis szinte ugyanannyiba, mint versenytársai.

A még csak éppen gyártásba kerülő Morphernevű buksisakért már bő 40 ezer forintot kérnek, és bár csúnyácska, de ez tűnik a leghatékonyabban összehajtható modellnek. 

Az egyedi, futurisztikus megjelenésű Closca Fuga átszámítva 37 ezer forint körüli összegért rendelhető meg. A 2015-ben Red Dot Design és Eurobike díjat nyert sisak inkább furcsa, mint szép, de szintén egy használható alternatívát kínál azoknak, akik szeretnék könnyebben tárolni a sisakjukat.

Jóllehet, első hallásra rossz viccnek tűnik, hogy egy kerékpáros bukósisakot azzal akarnak eladni, hogy összehajtható, valójában biztosan sokan vannak, akik azért nem védik semmivel a fejüket bringázás közben, mert megállás után nem tudják hová tenni a sisakot. Nekik megoldás lehet a táskában, hátizsákban is könnyen hordozható védőfelszerelés, feltéve, hogy hajlandóak megfizetni a hagyományos bukósisakokhoz képest érezhetően magasabb árát.

Olvasnál még bringás teszteket? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!