Hol vegyünk olcsón biciklit?

2016-os kerékpáros akciók

2016.09.26. 14:11
72 hozzászólás

Sok bringás lehet szomorú az idei nyár miatt, hiszen tulajdonképpen nem volt nyár. Égető napsütés és szakadó eső váltogatta egymást, a kettő között egy-egy dögletesen párás nappal, de nem érdemes elkenődni, hátha az október-november kegyes lesz hozzánk. Jókat lehet tekerni a szezon második felében is, sőt, aki új bringát akar venni, az is jobban tette, ha eddig várt, mert a forgalmazóknál most szinte az összes kategóriában csökkentik az árakat. Végignéztük, hogy mennyit spórolhatunk néhány nagyobb hazai forgalmazónál.

Megfigyelték már, hogy télikabátból is nyáron foghatjuk ki a legjobbat? Hasonló a helyzet a bringákkal is, ugyanis a forgalmazók ősszel igyekeznek kiárusítani az aktuális modelljeiket, hogy helyet csináljanak a jövő évi készletnek. Egyes modelleket akár harminc százalékos árengedménnyel is hazavihetünk, pedig nem ritka, hogy a követező évre csak a fényezés változik.

Gepida

Ez a magyar gyártó több mint húsz éve van a piacon, a belépő szinttől a felső középkategóriáig kínál biciklit. Gyártanak hegyikerékpárt, hagyományos városi rohangálóst, túrázásra kihegyezett kényelmes trekkinget, sőt, hibrid bringát is. Bizonyos modellek, például a Classic 28 nevű, könnyűfémvázas városi cirkáló árát közel harmadával csökkentették. Ezt háromsebességes agyváltóval szerelik, aminél kevés jobb megoldás létezik a városban, főként, ha soha nem kell hegyre felfelé tekernünk. Mi is próbáltunk már ilyet. A Gepida bringa világítása agydinamóról kapja az áramot, így sosem kell félni a lemerült elemektől, ráadásul sárvédő, nadrágvédő és letámasztó is került rá, és most 163 900 helyett 114 900 forintért vihetjük haza.

A Gepida Mundo Pro hegyi bringa a belépőnél eggyel magasabb szintű gép: masszív aluvázra épül, nem a legkönnyebb, de megbízható alkatrészekből. Érdemes szem előtt tartani, hogy az egyszerűbb rugós villa, nincs benne csillapítás, így ne várjunk tőle sokat , de az Avid BB5 típusú fékek már nagyon jók, még néhány hidraulikus tárcsaféknél is jobban fognak. Ahogy már korábban is kipróbáltuk, ennyi pénzért már lehet olyan megbízható új hegyi bringát venni, amellyel eldönthetjük, hogy érdekel-e minket a sport. Ráadásul a szabványos alkatrészei miatt ez a kerékpár továbbfejleszthető, és most a korábbi 145 900 forint helyett, csak 121 900-at kérnek érte.

Ha valakit a hosszabb, aszfaltos tekerések vonzanak, de nem érzi elég sportosnak magát egy rendes országútihoz, akkor jó választás lehet az Alboin 300 CRS. A 28 colos kerékméretű bringát zömében Shimano alkatrészekkel szerelték fel, a könnyűfém váznak köszönhetően tömege mindössze 13,3 kiló. A teleszkóp itt is egy egyszerűbb, csillapítás nélküli darab, de kimerevíthető, így amikor sima felületen tekerünk, nem pumpálgatjuk feleslegesen. Az Alboin árát most 173 900-ról 145 900-ra engedték le.

Mali Magyarország

A Cannondale árait is csökkentették idén ősszel. Ez a cég korszakalkotó fejlesztéseiről ismert, sokan a Lefty fantázianevű első villájával azonosítják, amelynek csak egy szára van, mégis elképesztően merev. A névért persze így is fizetni kell, így lehetséges, hogy a Quick Carbon 1 BBQ nevű fitneszbringa, amit egykor 639 990 forintért árultak, most 519 900-ért a miénk lehet, vagyis egy másik, szintén tűrhető minőségű bringa árát spóroljuk meg. Valamivel több mint félmillióért szénszálas vázat kapunk szénszálas villával, a Shimano jobb fajta 105-ös váltószettjével, és hidraulikus tárcsafékével. Mindezt egy 9,3 kilós csomagban.

A Cannondale is kínál hegyi bringát, bár inkább a felső és prémium szegmensre koncentrálnak. A 27,5 colos kerekű Trail 3 az elérhetőbb kategóriában játszik – persze Cannondale szinten –, igaz, itt is sokat fizetettnek a névért. A 319 990 forintról 279 990-re csökkentett árba belefér egy rendes, csillapítással rendelkező Rock Shox villa, amely ráadásul a kormányról kimerevíthető, így amikor aszfalton tekerünk, nem emészt fel értékes erőt a pumpálgatása. A hidraulikus fék ennyi pénzért szinte magától értetődő, ezek a Shimano termékei, ahogy a váltórendszer is. A felnik az Alex Rims darabjai, ezek természetesen dupla falúak, hogy jobban bírják a rázós terepet.

Országúti bringával még nem foglalkoztunk, pedig népszerű szakág, és bár itthon a Cannondale talán ismertebb a hegyi bringáiról, gyártanak országúti kerékpárokat. A Cannondale Synapse Sora 2016 a nevéből sejthetően a Shimano belépő szintű Sora váltóit kapta, Tektro fékekkel és szénszálas villával. Ezt a bringát 290-ről 232 ezer forintra árazták le, így egy ez is jó lehet ismerkedni a szakággal.

Bikefun

A Merida magyar forgalmazója is készletkisöprést tart, hiszen lassan érkeznek a 2017-es modellek. az 1972-ben alapított távol-keleti cég az egyik legnagyobb a piacon, az utóbbi években pedig egyre inkább törekszik a prémiumkategória felé. Izgalmas például az elöl-hátul 160 milliméteres rugóúttal rendelkező karbon enduró gépük, amellyel épp úgy lehet hegyet mászni, mint sebes tempóban ereszkedni a domboldalon. Ez a kategória már csak az ára miatt is alig ismert itthon, de aki egy kicsit elkezdi kutatni a gyártó weboldalát, látni fogja, hogy súlyos tízezreket takaríthat meg, ha most vásárol.

Vehetünk csak vázat is, bár a Big Seven CF XO inkább a profik igényeit szolgálja ki. Szénszálas anyagból készül, és már versenyzésre is használható, ahogy a neve mutatja, már 27,5 colos méretű kereket fogad. Most 299 ezer helyett 219 ezer forintot kérnek érte, egyedül azzal a tudattal kell megbarátkoznunk, hogy 2014-es fejlesztésről van szó, ami azért túlélhető.

Kezdőként ez elég sok, de itt van még a 149-ről 129 ezerre leárazott Matts 6.5-je is, amely az egyik utolsó 26 colos belépő hegyi bringa. A Shimano olcsóbb és a Merida saját márkás kiegészítői kerültek rá, a Tektro mechanikus tárcsafékeivel. A villa most is egy egyszerűm rugós SR Suntour, ettől nem kell sokat várni, viszont egy kezdő bringás eldöntheti, hogy szüksége van-e egyáltalán teleszkópra, vagy a szabvány méret miatt le is cserélheti.

A webshopban keresgélve komolyan leárazott kiegészítőket, például szemüveget, marokszerszámot, kesztyűt vagy lámpát is találtam, amelyek árából is elengedtek 1-2 ezer forintot.

Decathlon

A sportáruház honlapján az utolsó darabok menüpont alatt érdemes kerékpárra állítani a szűrőt. A franciák amúgy híresek a jutányos áraikról, de itt kifutó termékeket találunk, amelyekből nem érkezik több példány. Így lehet bringás nadrágunk 5000 helyett 2000 forintért, de egy korábban 14 ezres mezbe is belefuthatunk 8000-ért. Komolyan leárazták a kerékpáros zoknikat is, egy párat 3000 helyett 1500-ért is hazavihetünk. Fontos figyelni azonban, hogy melyik termékből mennyi van raktáron, nehogy feleslegesen menjünk el az áruházig.

Inkább a kiegészítőket érdemes nézni a Decathlonnál, mert bár bringákat is találunk, de ott nem ilyen radikális a kedvezmény. Például a B’Twin Rockrider 520 általános hegyi bringát 95-ről 85 ezerre árazták le. Itt már az emlegetett Sr Suntour villát építették be, sőt mechanikus jó minőségű, de mechanikus tárcsaféket is kapunk, amely jól is fog. Az aluvázas kerékpárra is az jellemző, mint a fentebb felsorolt hasonló árú gépekre, vagyis egy kezdőnek segíthet eldönteni, hogy akar-e egyáltalán foglalkozni ezzel a sporttal, ehhez kell igazítani az elvárásainkat is.

Összességében arra is érdemes figyelni, hogy amikor összeállítanak egy biciklit, a látványos alkatrészeket igyekeznek jobb minőségűre venni, így kerül be jobb hátsó váltó vagy egy szebb kormány. Az egyszeri vásárló fellelkesül, de azt már nem látja, hogy a kerékagy vagy a kormánycsapágy rossz minőségű, pedig ezek könnyebben megadhatják magukat, mint egy egyszerűbb kormány.  

Jól látszik, hogy a tavaszi-nyári bringás szezon végén rengeteget spórolhat, aki okosan választ új bringát. Cserébe csupán azt kell elfogadni, hogy a következő szezont nem a legfrissebb géppel kezdjük. Mint láttuk, minden árkategóriában jellemző az árcsökkentés ilyenkor, legyen szó a legolcsóbb, munkába járáshoz ideális városi bringákról, vagy épp komoly országúti versenygépről. 

Még több vásárlási tippet olvasnál? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!