Skunklock: a biciklizár, ami visszatámad

2016.10.21. 13:38

Amerikában is nagy divatja van a biciklilopásnak, a San Francisco-i Daniel Idzkowski által tervezett Skunklock azonban megálljt parancsolhat a lakatokat fűrészelő tolvajok hadának, írja a Cycling Weekly. Az Idzkowski által tervezett lakat azért különleges, mert belsejében egy vegyszerkeverék található, ami állítólag annyira undorító, hogy az esetek többségében a lakatba vágó azonnal elhányja magát.

A feltaláló azután kezdte el tervezni a Skunklockot, hogy újabb és újabb biciklijeit egymás után lopták el. A férfi szerint a jelenleg a piacon lévő lakatok mindegyikét percek alatt át lehet vágni, így a Skunklockkal az a célja, hogy alapjaiban változtassa meg a tolvajok lakatokhoz való hozzáállását. Ehhez egyrészt edzett acélt és teljesen mechanikus zárszerkezetet használ, ami a legtartósabb lakatok közé emeli a Skunklockot, de igazi erejét a már korábban is említett vegyszerkeverék adja. 

clk

A rettentően büdös keverék Idzkowski szerint a legtöbb esetben egyből futásra kényszeríti majd a tolvajt, de elméletileg azok sem lesznek biztonságban, akik jól felkészültek az új lakatból, a bűz a legjobb gázmaszkokon át is érezhető. A vegyszer a tolvaj ruháját is visszafordíthatatlanul tönkreteszi, és persze talán a környéken járók is felfigyelhetnek a szagra. Mindezek ellenére a legtöbb államban legális, a többi helyen pedig alternatív keverékkel árulják majd a lakatot. Az Amerikán kívüli világra is gondoltak, a Skunklock ugyanis világszerte elérhető. Attól sem kell majd félni, hogy a használója kaphat az elegyből, az ugyanis hermetikusan van elzárva.

Idzkowski Indiegogón, közösségi finanszírozással valósítaná meg a projektet, a 20 ezer dolláros célnak pedig a negyede már össze is jött.