700 eurós büntetés, ha áttolod a bringád a parkon

HA ÁTTOLOD! Bécs nagyon kemény

2017.04.25. 15:33
54 hozzászólás

Nem egy kósza olvasói kommentben, vagy valami elvakult bringás fórumon olvastam a címben leírt őrületet, hanem maga Bécs Városának Külképviseleti Irodája küldött egy sajtóközleményt, hogy aszongya

Hétszáz eurós büntetést is kaphat, aki beviszi a biciklijét néhány bécsi parkba.

És ez még csak a sajtóközlemény címe, amivel kedvet akarnak csinálni a városhoz. Ezzel dicsekednek. 700 euró! Vagyis közel 220 ezer forint! Pedig én életemben először Bécsben láttam bringasávot gyerekkoromban, született pestiként addig azt sem tudtam, mi az. A közlemény idevágó része szerint: 

"Nemcsak biciklivel végigtekerni, de még a kerékpárt keresztültolni sem szabad néhány híres bécsi parkon. Ilyen például a Schönbrunni Kastélypark, az Augarten, a Burggarten, a Volksgarten és a Belvedere parkja. A szigorú szabályon egyelőre nem akarnak enyhíteni, mert amikor még csak a biciklizés volt tilos a parkokban, sokan csak addig tolták a kerékpárjukat, amíg a parkőrök látóterében voltak, utána  újra felpattantak rájuk."

Félreértések elkerülése végett, teljesen egyetértek azzal, hogy ne lehessen ott kerékpározni, ahol sok a gyalogos, főleg, ahová sétálni járnak az emberek. A bringa jármű, nem a járdán vagy a sétányon a helye. Na de tolni miért nem lehet? Mert titokban felülnek rá? Basszus ennyi erővel ne lehessen beülni mobiltelefonnal az autóba, mert biztos telefonálni fognak vele, amikor nem figyel oda a rendőr. Kést se lehessen kapni a boltba, mert mi van, ha megszúrnak vele valakit. És a kanál vízben megfojtással hogy állunk? Tiltsák be a vizet! És a kanalat!!!

Amúgy ha most valakiben felmerülne, hogy: "Na tessék! Ha a nálunk jóval fejlettebb Bécsben ezt meg lehet csinálni, akkor Budapesten miért nem?" Akkor annak azt mondom, hogy semmi akadálya. Bármikor támogatnám egy ilyen szabály bevezetését, ha a kerékpáros infrastruktúrában és kultúrában is felzárkózunk a szintjükre.

Neked is van kerékpárod? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!