Jogosan kerítik el a kerékpáros főutat

2017.05.12. 15:26
Egy magáncég kerítést épít az Eurovelo 6 nemzetközi bringás útvonal Kis-Duna melletti szakaszára, de mint kiderült, nem a kerékpárosok, hanem az illegális szemétlerakók ellen. A ferencvárosi önkormányzat kisajátítana, de nincs rá pénze.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, egy magáncég egyszerűen lekeríti a Kis-Duna mellett futó Eurovelo 6 nemzetközi kerékpáros főútvonalat a Ferencvárosban. Áthaladni lehetetlen lesz, és csak óriás kerülővel lehet az útra visszajutni. A háttérben üzleti vita húzódhat meg.

A ferencvárosi önkormányzat úgy tűnik tehetetlen. Lapunknak elküldött álláspontjuk szerint az Eurovelo távlati nyomvonala a Duna-parton halad a IX. kerület jelentős szakaszán, melynek nem minden része közterület. A magántulajdonú szakaszokat szabályozni kell, mely ez esetben még nem történt meg.

A több éve tartó tervezési folyamat során Ferencváros jelezte a kisajátítás időszerűségét, szükségességét. Forrása viszont nincs rá a kerületnek. A magántulajdon lekerítése így nem ellentétes a magántulajdonhoz való joggal - áll az önkormányzat válaszában.

Frissítés: Az illegális szemétlerakóknak szól a tiltás, nem a kerékpárosoknak

A Laterex Kft. is megkereste lapunkat. Tájékoztatásuk szerint a cég tulajdonában van a Hídépítő 1-12. alatti ingatlan, valamint az épületegyüttes és a Duna közötti terület is, amelyen a kerékpárút áthalad. A cég cáfolja, hogy üzleti vita miatt le akarnák zárni a kerékpárutat. A Magánterület, belépni tilos! táblát nem a kerékpárosoknak, hanem a gépkocsival behajtó illegális szemétlerakók akadályozására helyezték el. (Bár erre külön nem hívták fel a figyelmet.)

Az oszlopok nem akadályozzák a kerékpárosok és gyalogosok közlekedését, sőt a cég megjegyzi, hogy a kerékpárutat  ők tartják karban. A Laterex hozzáteszi, hogy nem igaz az az értesülés, miszerint a cég jogtalanul használna parkolónak önkormányzati területet, mert magánterületen parkolnak, azaz nincs vita az önkormányzattal, és így nem lehet szó bosszúról sem.