Bécs bekeményít a bringakölcsönzőkkel szemben

2018.03.05. 16:47
7 hozzászólás

Az osztrák főváros megelégelte, hogy szanaszét hevernek a kölcsönkerékpárok a városban és szigorú szabályozásra szánta el magát, számol be róla Bécs Város Külképviseleti Irodája. A kölcsönzőcégeknek megadott határidőn belül el kell szállítaniuk a meghibásodott, vagy rossz helyen leállított kerékpárokat, különben 700 euró bírság is kiszabható rájuk. Az új rendelet olyan cégekre vonatkozik, amelyek fix dokkoló állomás nélküli kerékpárokat üzemeltetnek. A szabályozás két hónap múlva lép életbe. 

Az új szabályozás szerint Bécs zöldfelületein eleve nem szabad letenni a bringákat, kivéve, ha azokat az erre kijelölt tárolókba, vagy a városszerte kihelyezett mobil kerékpártárolókba teszik. Olyan útszakaszon vagy járdán sem szabad őket leállítani, ahol akadályozzák a forgalmat. Amennyiben az üzemeltető cégek nem felelnek meg ezeknek a követelményeknek, akkor akár 700 eurós bírságot is kiszabhatnak rájuk. 

Új szabályok vonatkoznak a kölcsönző cégekre is, akiknek mostantól bécsi székhellyel kell rendelkezniük. A cégek maximum 1.500 kerékpárt üzemeltethetnek, melyeket egyenként akkreditáltatniuk kell. A bicikliket sorszámozzák és a cég ügyfélszolgálati telefonszámát is könnyen látható helyen kell feltüntetni rajtuk. A rendelet két hónap múlva lép érvénybe. 

A jelenség Budapesten sem ismeretlen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!