Mégis lesz kerékpársáv a Blahán, csak láthatatlan

2019.02.01. 11:42

Bár sokáig úgy volt, hogy nem lesz kerékpársáv a hamarosan átépítendő Blaha Lujza téren, sőt még a helyét sem hagyják meg, eredményre vezettek a tárgyalások a Városháza és a Magyar Kerékpárosklub között.

Kovácsné Tóth Ágnes, a főpolgármesteri iroda kabinetfőnöke lapunknak elmondta, megegyeztek, hogy a tervekben megmaradjon a helyigény, így nem lesz elépítve az út széle, hogy egy később esetlegesen megépítendő nagykörúti kerékpárútnak meglegyen a helye.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke üdvözölte a döntést. Mint mondta, a nagykörúti irányban ott lesz a hely a szegélyezés után. Hozzátette: ha a láthatatlan kerékpársáv nem is nagy eredmény, de a Városháza biztosítja a kerékpársáv-helyet a körúton az az. 

BKK: kerékpárút-felújítás és B+R parkolók

Közleményt adott ki a BKK, ami szerint január 30-án megjelent a Budapest XII. kerület Hajnóczy utcai kerékpárút felújítására, a XIII. kerület Róbert Károly körút – Gömb utca – Szegedi út kerékpáros tengely korszerűsítésére, valamint fővárosi új B+R kerékpártárolók telepítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása.

A projekt keretében a XII. kerület Hajnóczy utca páratlan oldali járda és a járdán lévő kerékpárút térkő burkolatát aszfalt burkolatra cserélik. Az egyirányú kerékpárúttal ellentétes irányban kerékpáros nyomot festenek fel az útpályára.

Megújul a XIII. kerület Róbert Károly krt.- Árpád hídi felhajtótól a Váci úton keresztül a Teve utca - Gömb u. - Szegedi út kerékpáros útvonal egészen a Dévényi utcáig. A Váci út térségében elsősorban a jelzőlámpás átvezetéseket alakítják át. A Teve utcától a Pap Károly utcáig a vörös színű térkő burkolaton vezetett kerékpárút kopott kerékpáros jelzéseit újrafestik.

Ezen kívül 35 fővárosi helyszínen B+R kerékpártárolókat létesítenek, és építenek át. A helyszínek a kiemelt közösségi közlekedési járatok (M2-es metró, M3-as metró, H5-ös HÉV, H8-as HÉV, H9-es HÉV, 1-es villamos) megállóit érintik. Általánosan hajlított csőtámaszokat helyeznek ki, több helyszínen pedig fedett kerékpártárolót alakítanak ki.