Alfréd
-3 °C
3 °C

Spanyol bíróság elé kerülhet a tibeti agresszió

2006.01.10. 20:57
A spanyol legfelsőbb bíróság illetékesnek nyilvánította magát kedden annak kivizsgálására, hogy az egykori kínai vezetők elkövettek-e népirtást Tibetben.

Ezt a döntést annak alapján hozta meg a testület, hogy a spanyol alkotmánybíróság előzőleg úgy határozott, a spanyol bíróságok tárgyalhatnak népirtási ügyeket, akkor is, ha annak nem érintettjei spanyol állampolgárok.

Kína nem reagált

A legfelsőbb bíróság közleményben adta tudtul, hogy kivizsgálja a népirtási vádakat Csiang Cö-min (Jiang Zemin) egykori kínai államfő, Li Peng (Li Peng) egykori kormányfő, Zsen Zsung (Ren Rong), Jin Fatang (Yin Fatang) és Csen Kuj-jen egykori tibeti pártvezetők, Csiao Si (Qiao Shi) volt biztonsági főnök, valamint Teng Tel-jün (Deng Delyun) ex-családtervezési miniszter ellen.

Az ügyben jogvédők azzal vádolják a magas rangú vezetőket, hogy amíg hivatalban voltak az 1970-es, 1980-as és 1990-es években, tömeggyilkosságokra és kínzásokra adtak engedélyt. A spanyol bíróság arra is felszólíthatja a kínai hatóságokat, hogy a vádolt személyeket vegyék őrizetbe, illetve foglalják le vagyonukat.

Kína madridi nagykövetségén senki sem kívánta kommentálni a spanyol legfelsőbb bíróság közleményét.

A Falunkung szekta ügyében is eljárás indult

"Majdnem kilenc éve dolgozunk azon, hogy az összes bizonyítékunkat bemutathassuk a törvénykezés előtt, és nagyon boldogok vagyunk, hogy az igazsághoz vezető első ösvény feltárult Tibetben" - nyilatkozta Alan Cantos, a Tibetet Támogató Bizottság elnöke a spanyol állami rádióban.

Kína 1950-ben rohanta le Tibetet. A kommunista vezetés által felszabadításnak nevezett megszállás csak kilencéves véres küzdelmek után kezdődhetett, ekkor hagyta el a tibeti láma is az országot, és menekült Indiába.

A spanyol legfelsőbb bíróság már indított eljárást külföldi emberiségellenes ügyben, amikor a véres eszközökkel felszámolt kínai Falunkung szekta ügyében pert indított.