Valér
2 °C
8 °C

Tragédiába torkolló terrorista-ellenes akció

2003.01.15. 09:17
Lehangoló tragédiának és "az aljasság szélsőséges megnyilvánulásának" minősítette Tony Blair brit miniszterelnök azt a kedd esti esetet, amelynek során terrorista-gyanús bevándorlók megöltek egy rendőrt, öt másikat pedig megsebesítettek, amikor a Scotland Yard különleges ügyosztályának nyomozói megpróbálták őket őrizetbe venni.
Ricin

Az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai terrorincidensét a brit rendőrség jelentése szerint a 2000-ben elfogadott terrorellenes törvény alapján hajtották végre. Alan Green, Manchester helyettes rendőrfőnöke kedd éjjel, könnyeivel küszködve felolvasott hivatalos nyilatkozatában megerősítette, hogy a balul végződött manchesteri rendőri akció összefüggésben állt a minapi londoni ricinpánikkal. A múlt héten hét személyt vettek őrizetbe az észak-londoni Wood Green negyed egyik bérelt lakásában, miután ott a Scotland Yard nyomozói ricint találtak; ez a növényi kivonat hatezerszer mérgezőbb az arzénnál, és egy parányi szemcse elég belőle egy ember életének kioltásához.

Egy helyett három

A kedd esti manchesteri akcióval kapcsolatban máris súlyos kérdések merültek fel. Green helyettes rendőrfőnök kedd éjjeli rögtönzött sajtóértekezletén elismerte, hogy az akcióban bevetett rendőri egység nem mindegyik tagján volt megfelelő védőöltözet. Ráadásul az is kiderült, hogy az előzetes értesülések alapján csak egy személy jelenlétére készültek a kiszemelt lakásban, ahol azonban három emberrel találták szembe magukat. A rendőrök a lakást próbálták átkutatni, amikor az ott talált gyanúsítottak rájuk támadtak, és az egyik rendőrt életveszélyesen megsebesítették a mellkasán egy nagy konyhakéssel. A sérült tisztet kórházba szállították, ahol nem sokkal később meghalt. Öt másik rendőr is megsérült; egyikük meg nem erősített hírek szerint életveszélyes állapotban volt kedd éjjel. A kiérkező erősítés lefogta a támadókat. A lakásba a súlyos incidens után vegyvédelmi ruhába öltözött szakértők mentek be, de Alan Green közölte, hogy nincs jele méreganyag jelenlétének.

A rendőrség megerősítette, hogy az őrizetbe vettek mindegyike észak-afrikai; ugyanezt a meghatározást használta a rendőrség a londoni ricinügyben őrizetbe vettek leírására is. Az észak-angliai nagyváros érintett körzetében sok közel-keleti bevándorló él.