Bernadett
0 °C
4 °C

Lemond a Szaddám-per kurd főbírója

2006.01.15. 14:17
Kétségessé teszi a volt iraki diktátor, Szaddám Huszein elleni per az Egyesült Államok által ígért és támogatott méltányos kivitelezését, hogy a kurd főbíró lemondásakor a síita többségű kormányzat nyomásgyakorlására hivatkozik. A lemondását pár napja benyújtó Rizgar Mohammed Amint nem bírják maradásra bírni.

Benyújtotta lemondását a Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor ügyében ítélkező iraki különleges törvényszék vezetője, a kurd Rizgar Mohammed Amin, tiltakozásul a kormány politikai beavatkozása miatt, közölte szombaton a főbíróhoz közel álló forrás.

A magát megnevezni nem kívánó illetékes elmondta, a bíróságon megpróbálták Rizgar Mohammed Amint döntése visszavonására rábírni, de a főbíró nem kíván tisztségében maradni, mivel a síita vezetők amiatt bírálták, hogy "enyhe" a Szaddám-perben.


Rizgar Mohammed Amin

A főbíró néhány nappal ezelőtt benyújtotta a lemondását, de a törvényszék nem fogadta el. Jelenleg folynak a tárgyalások, hogy döntése visszavonására bírják rá Amint közölte az illetékes, aki szerint a főbíró, de az egész törvényszék politikai nyomás alatt van.

"A kormány panaszkodott, hogy túlságosan enyhe volt Szaddám Husszeinnel és vádlotttársaival. Ők (a kormány vezetői) azt szeretnék, ha a dolgok gyorsabban mennének" - közölte az illetékes.

Az iraki bíróság hitelessége a tét

Technikai szempontból az öttagú bíróság elnökének távozása helyettes kinevezésével megoldható, Amin bírónak a kormány beavatkozásával kapcsolatos megjegyzései viszont tartós kárt okozhatnak az iraki törvényszék hitelének. Amin csupán a per főbírói posztjáról mondott le, a testületben maradni szeretne.

A védelem régóta figyelmeztetett a politikai nyomásgyakorlás veszélyére, amely aláássa a bíróság függetlenségét és integritását, közölte Hálil Dulaimi, az exdiktátort védő ügyvédek vezetője.

Az október 19-én kezdődött perben, amely január 24-én folytatódik, Szaddám Huszeinnek és hét társának emberiesség elleni bűnök miatt kell felelniük több mint 140 síita meggyilkolása miatt.