Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kínzással vádolja az amerikaiakat Szaddám

2005.12.22. 09:46
Kínzásváddal és hirtelen feltámadó vallásossággal próbált híveket szerezni magának bírósági tárgyalásán Szaddám Huszein. Az amerikaiak "teljesen alaptalannak" minősítették Szaddám vádjait, és állnak a vizsgálat elé.

Megkínozták amerikai fogva tartói, állította bírósági tárgyalásán Szaddám Huszein. A népirtással vádolt iraki exdiktátor szerdai meghallgatásán azt állította, hogy az amerikaiak "egész testén verték", és ennek a nyomai most is láthatóak. Ezeket nem volt hajlandó megmutatni a bíróság előtt.

A Szaddám őrzéséért felelős amerikai hadsereg szóvivője "teljesen alaptalannak" nevezte a diktátor vádjait. A hadsereg, mint mondta, készen áll a vizsgálatra. "Ezen túlmenően nem kívánunk foglalkozni a vádakkal, hiszen azok nyilvánvalóan csak Szaddám bírósági bohóckodásai" - fogalmazott a szóvivő.

Szaddám Huszein jogilag az irakiak őrizetében van, bár gyakorlatilag az őrzését amerikai alakulatok látják el. Az ő munkájukat azonban iraki tisztviselők felügyelik.

Műsor

Az is tény, hogy Szaddám sajátos one-man showként szokta értelmezni a bírósági tárgyalásait. A legutóbbi tárgyalási napon nem jelent meg. Egy nappal előtte kijelentette, hogy a bíróság nem jogosult dönteni ügyében, majd elküldte a testületet a fenébe.

Szerdán sem csak a kínzásvád szerepelt Szaddám repertoárjában. Az iszlám vallás előírásai szerinti egyik napi ima időpontjában Szaddám felfedezte magában a hívő muszlimot és imádkozási szünetet kért. A bíró elutasította a kérést, de ez nem zavarta meg Huszeint abban, hogy imát mímelve dölöngélni kezdjen székén. Amikor rendre utasították, azzal vádolta a bírót, hogy megvárakoztatta Allahot.

Huszein diktatúrája határozottan világi jellegű volt, a nyolcvanas években messze földön híres volt a pezsgő bagdadi éjszakai élet. Igaz, 1991, az első öbölháborút követő szankciók alatt Szaddám már felfedezte magában a hitet, nélkülözésben élő alattvalóit vallásos propagandával próbálta kárpótolni szenvedéseikért.

Gyilkoltak, most gyaláznak

A szerdai tárgyalási nap lényegi történései Szaddám showműsora ellenére diktatúrája borzalmairól szóltak. A pillanatnyilag a Bagdad melletti síita falu, Dudzsail több mint száznegyven lakójának lemészárlása miatt vád alá vont diktátort az 1982-es bosszúakció túlélőinek vallomásaival szembesítették.

A védelmet kérő tanúk - akik a nyilvánosságtól egy függönnyel elzárva vallottak - elmondása szerint Szaddám pribékjei válogatott eszközökkel kínozták, ujjaikra és nemi szervükre csipeszelt drótokkal elektrosokkolták őket. Szaddám szintén vád alá vont féltestvére, az annak idején az iraki titkosszolgálatokat vezető Barazan Ibrahim válogatott sértésekkel reagált a tanúk vallomására.

Szaddám tárgyalása csütörtökön folytatódik, de aztán várhatóan január közepéig elnapolják. A bukott diktátort már a mostani vádpontok beigazolódása esetén is halálra ítélhetik, de még két, a mostani vádaknál súlyosabb népirtás vádirata is előkészületben van ellene.