Rudolf
2 °C
13 °C

Öt infarktussal büszkélkedik Jelcin

2004.01.21. 20:04
Öt infarktust élt át elnöksége alatt - vallotta be egy interjúban Borisz Jelcin, volt orosz elnök, aki elmondása szerint mostanában jobban érzi magát. Jelcin borzalmas egészségi állapotáról regnálása idején csak tippelhettek az emberek.
Borisz Jelcin
"Elnökségem alatt öt infarktust éltem túl" - vallotta be Borisz Jelcin, Oroszország egykori elnöke az orosz Ria-Novosztyi hírügynökségnek - írja a BBC.

Halaszthatatlan infarktus

Putyin közvetlen elődjével kapcsolatban ugyan a nyilvánosság számára soha nem volt titok, hogy komoly egészségügyi problémákkal küzdött elnöki tisztsége alatt, ami miatt többször kénytelen volt hosszabb-rövidebb időre visszavonulni, ám a hivatalos közlések ilyenkor influenzára vagy halaszthatatlan teendőkre hivatkoztak.

Ilyen elkenhetetlen eset volt az, amikor a Kommunista Párt élén megőrizte helyét, de a 1994-es pártelnökválasztás annyira kikészítette szervezetét, hogy szívproblémák miatt Németországban operálták meg.

Az egészsége felől érdeklődő hírügynökségnek Jelcin szerdán elmondta, az egészsége javult 2000-es visszavonulása után jelentősen, és most "mind fizikálisan, mind mentálisan is aktívnak érzi magát."

Jelcin feltámadásában pedig nem sokan hihetnek, alkoholmámorában elkövetett folyamatos bakijai úgy tapadnak nevéhez a nemzetközi köztudatban, mint Clintonhoz a szivar, Arafathoz a fejkendő.

Romlásnak indult az elnök szervezete

Amint azt Alekszander Lebegy, Jelcin volt riválisa, az azóta már balesetben meghalt csecsenföldi békekötő vallotta róla krasznojarszki száműzetésében, Jelcinnek már élnie sem kellett volna, nem hogy Oroszországot elkormányozni tudni.

"A halál árnyékában élt, az orvosok nem hitték el, hogy még életben van. Erei a szétrobbanás szélén voltak a szívrohamok miatt, beleit elborították a fekély ütötte lyukak, szíve borzalmas állapotban volt. Gyakorlatilag már romlásnak indult szervezete." - mesélte Lebegy a moszkvai kiadású Exile című független amerikai lapnak 1999 nyarán.

A tábornok a már említett 1997-es operációról beszélt a lapnak. Lebegy beszámolója szerint Jelcin túlélése az uralkodáshoz való ragaszkodásának volt köszönhető. Mikor az altatásból felkelt, Jelcin azonnal az atomtáska, az orosz birodalom legújabbkori jelképe után érdeklődött.

A stressz ellen jó az ital

2000. őszén, lassan egy évvel azután, hogy Jelcin átadta a hatalmat Vlagyimir Putyinnak, könyvet adott ki elnöklésének idejéről. Az elnök alkoholizmusáról és egészségi állapotáról kedélyes rövidséggel nyilatkozott: "Már korán rájöttem, hogy egy-két pohár ital jó lehet a stressz ellen."

A nemzetközi diplomácia porondján csak Hruscsov cipős alakításához hasonlítható legemlékezetesebb jelenetéről is gyakorlatiasan vélekedik könyvében: némi alkohol után biztos volt abban, hogy el tud vezényelni egy katonazenekart.

Jelcin 1994-es berlini látogatásáról írt, amikor egyik miniszterével való italozás után, erősen másnaposan vett részt az egész napi protokollon, és egy adandó pillanatban vezényelni kezdett. A látogatás presztízsértéke a volt NDK-ból végleg kivonuló oroszoknak különösen nagy volt pedig.

Küzdelem önmagával

A tivornyázás talán egyik legnagyobb alakjáról, saját könyvének megjelenése után, volt munkatársai adtak ki könyvet 2001-ben. Az emlékezés dokumentálja azt a berlini botrány után bekövetkezett fordulatot, amikor Jelcinnel elhatároztatták, ne igyon szertelenül, különben a birodalom a történelem detoxikálójában találja magát.

Az elnöki tanácsadók levelükben választás elé állították az elnököt, megrótták hatalmi és alkoholmámora miatt, valamint a problémamentes államműködést biztosító elnöki szerepvállalásra szólították föl.

Jelcinnek sikerült visszafognia magát, legalábbis megnyerte a 1996-os elnökségi választásokat, a puccsveszély elmúlt, 1999 utolsó napján pedig átadta a hatalmat az egyetlen ígéretes jelöltnek, a haladáselvű, nyugatos és összeszedett KGB-s Putyinnak.