Mátyás
-6 °C
1 °C

Államosították az iráni blogforradalmat

2006.02.22. 16:47
Felkarolta a bloggermozgalmat az iráni vezetés. A kulturális és iszlám útmutatási miniszter az internetes szólásszabadság dicshimnuszát zengi, de közben ráállította az állami cenzúrahivatalt a blogokra.

Bár eddig több iráni bloggert is bebörtönöztek rendszerellenes nézeteik miatt, az iráni vezetés váratlanul felkarolta a blogforradalmat. Hoszein Szafar-Harandi, Irán történetének talán legkonzervatívabb Kulturális és Iszlám Útmutatási minisztere a minap nyilvánosan éltette a blogokat, amikre ezentúl a nyomtatott és elektronikus médiát is felügyelő kormányhivatal fog figyelni.

Azaz a kormányzat tulajdonképpen hivatalossá tette a blogok cenzúrázását, ugyanakkor az "Iszlám forradalom kiteljesítésének eszközévé" is tette a blogokat - írja a Guardian hírblogjának iráni szerzője, Hoszein Deraksan.

"A való világ hierarchikus felépítése gyakran megakadályozza az igazság kiderülését. A virtuális világban más a helyzet" - jelentette ki. "Az új technológiákat felhasználva az irániak következő generációja beteljesítheti az iszlám forradalom eddig beváltatlan ígéreteit" - mondta. Bár nyilatkozata szerint a szólásszabadság egyenlőséget teremt, sietve megjegyezte, hogy az új médiafelügyelet is elsősorban a blogokra koncentrálhat.

Harandi szerint a blogok lehetőséget adnak rá, hogy bármelyik iráni "úgy beszéljen, mint az elnök". Deraksan szerint a blogok valóban a valódi nyilvánosságot jelentették Iránban, ahol a nők jogaiért és a teokratikus rendszer ellen küzdők mellett az iszlám forradalom hívei eddig is aktívak voltak. Hogy a blogforradalom mekkora jelentőségű, azt bizonyítja, hogy a világban több mint hétszázezer fárszi nyelvű blog van, Irán a blogok számát tekintve hosszú ideig megelőzte az immár másfélmillió blogot felmutató Lengyelországot is. (A magyar blogok számáról nem találtunk adatot, de például Csehországban mindössze tízezret tartanak nyílván)

A teheráni vezetés feltehetően úgy gondolja, hogy a rendszerellenes blogok szűrésével a maga javára használhatja a blogoszférát, véli Deraksan. A másik lehetséges oka a pálfordulásnak, hogy a teheráni vezetés nem tudta nyugodtan nézni, hogy irániak ezrei állami ellenőrzés nélkül, szabadon tárgyalhatja meg a folyó ügyeket.