Benedek
-5 °C
5 °C

Bloggereket fogtak el Iránban

2004.10.14. 16:32
A rezsimet bíráló bloggereket tartóztattak le Iránban. A nyilvános webnaplók a reformokra vágyó ifjúság fő információforrásai, nem véletlen, hogy a vallási fanatikusok ellenőrzése alatt álló bíróság zavarkeltéssel és az állambiztonság veszélyeztetésével vádolja a bloggereket.
Hat bloggert vettek őrizetbe az interneten közétett, a rendszert bíráló publikációik miatt Iránban, jelentette a BBC. "Az illegális weboldalak működtetésével vádolt személyeket hamarosan bíróság elé állítjuk", jelentette ki egy bírósági szóvivő.

Az állambiztonság elleni bűncselekményekkel, a közvélemény megzavarásával és a szentségek megsértésével vádolt bloggerek pere állítása szerint "nyílt eljárás" lesz.

A teokratikus elnyomásban élő ország fiatal, reformokat követelő lakosságának egyik legfőbb információforrása a cenzúrát megkerülni képes weblogok lettek az utóbbi időben. A világon a második legtöbb blog perzsa nyelven íródik.

A letartóztatottak családtagjai nem tudják, hol tartják fogva szeretteiket, írja a BBC. Értesüléseik szerint a vádlottakat magánzárkában vannak.

Iránban a legrosszabb a sajtószabadság helyzete a közel-keleti országok közül. A vallási fanatikusok ellenőrzése alatt álló legfőbb bírói testület hétfőn hirdette ki a hírszolgáltatásról szóló törvény, a "cyber-bűncselekményekre" vonatkozó új részeit. Ezek szerint "a közösség megzavarására alkalmas nézeteket közlőket a zavarkeltés mértékében büntetik meg". A mértékekről sokat elmond, hogy a vallási méltóságok megsértéséért járó méltányos büntetés a megkövezés.