Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy év börtön blogolásért

2007.02.22. 19:43
Egy alexandriai bíróság négy évi szabadságvesztésre ítélt csütörtökön egy fiatal egyiptomi blogírót "az iszlám vallás és Hoszni Mubarak államfő megsértéséért".

A 22 éves Abdel Karim Szulejmán volt joghallgató az első blogger, akit bíróság elé állítottak az észak-afrikai arab országban az interneten közzétett írásaiért.

Lefáraózta Mubarakot

A bíró kijelentette az ítélet indoklásában, a vádlott azt állította blogján, hogy az iszlám "terrorizmusra, gyűlöletre és gyilkolásra uszít". Felhozta még indoklásképpen, hogy a vádlott támadta írásaiban a rendszert és annak jelképeit.

Szulejmán kárhoztatta a kairói al-Azhar egyetemet, a szunnita muzulmán művelődés fellegvárát, azt állítva róla, hogy szélsőséges tanokat terjeszt. Ő maga is ennek az intézménynek volt hallgatója, de kicsapták blogjának tartalma miatt.

Egy másik cikkében azt írta, hogy a 2005-ös alexandriai muzulmán-keresztény villongásokban a muszlimok "barbárul viselkedtek". Másutt terroristaként jellemezte Mohamed próféta néhány társát, megint másutt Mubarak elnököt az ókori Egyiptom elnyomó fáraóihoz hasonlította.

A vádlott nem tagadta, hogy ő írta a vád tárgyát képező nyolc cikket, de hangoztatta, hogy csupán a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát gyakorolta. Védői bejelentették, hogy fellebbeznek.

Egyiptom az internet ellensége

Az arab világ legnépesebb országában a nagy újságok és főbb tévéállomások állami kézben vannak, a kormányt bíráló nézetek egyik fő fórumává az internet vált. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet Egyiptomot is megemlíti azon 13 ország között, amelyeket az internet ellenségének tart.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet a véleményszabadság arculcsapásaként értékelte az egyiptomi bíróság döntését és az elítélt azonnali szabadon engedését követelte. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az egyiptomi hatóságok az esetlegesen sértő vélemények szabad kifejezését is kötelesek lehetővé tenni.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch ugyancsak elítélte és "ijesztő precedensnek" nevezte a határozatot egy olyan országban, ahol a blogok lehetőséget nyitottak a szabad véleménynyilvánításra.