Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

USA: új kampánytaktika a Google-találatok befolyásolása

2006.10.26. 17:22
Új amerikai választási kampánytaktikáról, a Google adatállományának "manipulálásáról" számolt be a The New York Times. Liberális bloggerek a konzervatívokat negatív színben feltüntető oldalakat próbálnak a kereső első találatai közé bejuttatni.

Az idei kongresszusi választásokat megelőző kampányra minden korábbinál jellemzőbb az internetes technikák térnyerése. A politikusok például a YouTube internetes videocserélő oldalon üzennek a választóknak. A szabadon hozzáférhető portál, amelyet eredetileg házi videofelvételek csereberéjére tavaly alapítottak, ma már tömérdek politikai hirdetést és kampányvideót is tartalmaz.

Liberális bloggerek akciója

Liberális bloggerek kifinomult Google-bombázási kampányba kezdtek annak érdekében, hogy befolyásolják a világ első számú keresőjének algoritmusát. Bizonyos republikánus kongresszusi jelöltek neveit hivatkozásokkal és negatív cikkekre mutató keresztutalásokkal árasztják el. Az eredmény a liberális bloggerek számára kedvező esetben az, hogy ha valaki a jelöltek nevére rákeres, akkor a negatív cikkek a keresés eredményei között az elsők között szerepelnek.

Az újraválasztásért küzdő John Kyl arizonai szenátor nevére a Google például kidob egy olyan cikket, amely szerint a politikus ideje nagy részét azzal tölti Washingtonban, hogy hajbókol a Bush-kormánynak, sokszor Arizona érdekei ellenében. Peter King Long Island-i republikánus képviselő pedig a keresőn felhozott egyik blog szerint az etnikai megkülönböztetés híve.

Megalázó vereség: Bush honlapja tűnik fel

A Google-bombázási taktika nem eredménytelen: a megalázó vereség kifejezésre keresve például a találatok között szerepel George Bush elnök hivatalos honlapja.

A webes keresőgép "manipulálása" azonban csak a nem túl ismert politikusok esetében lehet sikeres. Aki túl sokszor szerepel a sajtóban, annak a hivatkozásait nem lehet érdemben befolyásolni. Marissa Mayes, a Google fogyasztói webtermékekért felelős igazgatója korábban arról írt: az ilyen tréfák zavaróak lehetnek, de alapvetően nincsenek befolyással a keresőgép minőségére, a Google objektivitása sértetlen.

Chris Bowers a bombázás szakértője

Ricardo Reyes Google-szóvivő leszögezte, az automatikus számítógépes algoritmus több ezer kritérium alapján működik, "a keresőrendszer integritása ép". Konzervatív bírálók gonosz erőfeszítésnek nevezik a manipulatív technikát.

Nem titok, hogy a Google-bombázás Chris Bowers nevéhez, a MyDD egyik bloggeréhez kötődik, aki azzal védekezik, hogy tevékenységét - amelyet maga a "keresőgép optimalizálásának" nevez - teljesen nyíltan végzi. Bowers a pártokat is arra buzdítja, hogy a webes keresések befolyásolását vegyék fel arzenáljukba a választási kampányok idején.