Kornélia
-1 °C
15 °C

Bush: A fő csapásnak vége

2003.05.02. 01:58
Magyar idő szerint péntekre virradóra, éjjel két órakor George W. Bush amerikai elnök a USS Abraham Lincoln repülőgéphordozó fedélzetén, a Csendes óceánon jelentette be az iraki háború végét. Illetve a végét mégse. Inkább: valami olyasmit.
Az elnök a haditengerészet egy S-3B Viking típusú harci repülőgépének másodpilótai fülkéjében landolt az Abraham Lincoln fedélzetén. A repülőgéphordozó tíz hónapos távollét után épp hazafelé tart az Öbölből, a beszéd időpontjában mintegy százmérföldnyire volt az amerikai partoktól.

Fotó: EPA/CNN
Az amerikai sajtó egyszerűen "történelmi pillanatként" értékelte az elnöki leszállást. A S-3B Viking a haditengerészet legbiztonságosabbnak tartott sugárhajtású gépe, az elnököt szállító négyüléses repülő a Navy 1 jelzést kapta, illetve a "George W. Bush főparancsnok" feliratot festették az oldalára.

Az egykori vadászpilóta Bush eredetileg egy F-18 Hornet vadászgépen akart a hajó fedélzetére szállni, de a biztonsági szolgálat túl kockázatosnak találta ezt a megoldást, ugyanis az F-18-asban mindössze két hely van, tehát az elnököt teljesen őrizetlenül kellett volna hagyni a pilótával.

Az elnök beszédében kifejtette, hogy az Iraki szabadság hadművelet fő csapása véget ért, de szándékosan nem használta a "győzelem" kifejezést. Egyrészt mindaddig nem tekinthető teljesen sikeresnek az akció, amíg Szaddam Husszein és legközelebbi munkatársai nem kerültek kézre, másrészt, mint a legutóbbi napok eseményei is mutatják, továbbra is lehet fegyveres összetűzésekre illetve erőszakos akciókra számítani az országban, harmadrészt abban az esetben, ha az elnök deklarálná a szövetségesek győzelmét, a genfi konvenció értelmében haladéktalanul szabadon kellene engedni a hétezer iraki hadifoglyot, márpedig az amerikai szakértők szerint ez komoly kockázattal járna.

Az amerikai katonák továbbra is keresik a bizonyítékokat az iraki tömegpusztító fegyverek létezésére, illetve folytatják a hajtóvadászatot a Husszein-diktatúra vezető tisztségviselői illetve maradék fegyveresei ellen.

Az elnök mindenesetre kijelentette, hogy a terrorizmus elleni háború nagyszerűen halad, sikerült békét és demokráciát hozni Afganisztánba, most sikerül Irakba, és rövideseb Palesztinában is rendeződhet a helyzet.