Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Iraknak dolgozott az amerikai sajtótitkár

2004.03.12. 16:07
Tíz év börtönbüntetésre ítélnék azt az amerikai újságírónőt, akiről kiderült, éveken át az iraki titkosszolgálatoknak dolgozott, miközben sajtótitkári posztot töltött be több kongresszusi képviselőnél is.
Elkészült a vádirat annak a volt újságíró és az amerikai Kongresszusban sajtóreferensként dolgozó nőnek az ügyében, akit azzal vádolnak, az iraki titkosszolgálatoknak kémkedett, illetve közrejátszott a Szaddám-rezsim pénzügyi tranzakcióinak lebonyolításában - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A negyvenegy éves Susan Lindauer részt vett az ENSZ iraki missziójában 1999-től 2002-ig, ahol iraki külügyi politikusokkal lépett kapcsolatba, akik több terrorista műveletben vettek részt, többek között az iraki külügyminisztérium dolgozott ki egy tervet George W. Bush meggyilkolására is. Lindauer munkájáért összesen tízezer dolláros fizetségben részesült, áll a vádiratban.

Amerikai politikusoknak is dolgozott

Lindauer eközben amerikai politikusok mellett is szerepelt vállalt, a vádirat szerint 1993 és 2002 között több esetben dolgozott hónapokig demokrata és republikánus kongresszusi képviselőknek mint sajtótitkár. Pályafutását a Seattle Post Intelligencer című, tekintélyes napilapnál kezdte.

Az asszonyt végül az FBI egyik ügynöke buktatta le, aki a líbiai titkosszolgálat emberének szerepében együttműködési ajánlattal kereste meg Lindauert, az iraki ellenállás megszervezéséhez.

Az FBI tucatnyi emberén az asszony házánál csak a szomszédok lepődtek meg. "Olyan volt mint egy átlagos amerikai, reggel és este kutyát sétáltatott." - mondta róla egyik szomszédja.

Lindauer számára a vádirat legfeljebb 10, legalább öt év börtönbüntetést irányoz elő, ha a vádak beigazolódnak.