Krisztina
19 °C
25 °C

Kémkedéssel vádol három britet Kína

2004.03.03. 11:45
Három brit állampolgárt vádol kémkedéssel Kína. A Hong Kong-i lakosok egyike a vádak szerint titkos adatokat adott át az MI6 ügynökeinek. A titkos adatok nyilvános telefonszámok, a kémek egyszerű Hong Kong-i kormánytisztviselők voltak. A "kém" a kínaiak hivatalos hírügynökségének dolgozott.
Kémkedés vádjával tartóztattak le három brit útlevéllel is rendelkező Hong Kong-it Kínában - jelentette a Daily Telegraph. A kínai hatóságok szerint a három, még a múlt évben letartóztatott de csak februárban eljárás alá vont személy a brit hírszerzésnek, az MI6-nek kémkedett.

A Telegraph értesülései szerint a kínai kormány kampányt folytat a demokráciapárti Hong Kong-iak ellen. A hivatalos propaganda szerint a demokráciapártiak "hazafiatlanok", Hong Kong pedig "valódi kémfészek".

Aláássák a rezsimet

A pekingi álláspont szerint a brit és az amerikai kormány csak azért támogatja a demokratizálódást, hogy ezzel is aláássa a rezsim hatalmát - írja a Telegraph.

A három kémkedéssel vádolt férfi egyike egy kínai cég Hong Kong-i kirendeltségén dolgozott, üzleti ügyben utazott Kínába. Az út során azonban elfogták, "elrabolták" - ahogy a felesége nyilatkozta a Telegraphnak. A pekingi vádak szerint még Hong Kong visszacsatolása előtt adott át információkat az MI6 ügynökeinek.

A kommunistáknak dolgozott

A férfi Hong Kong visszaadása előtt a kommunista Kína hivatalos hírügynökségének, a Csinhuának dolgozott. Munkájából kifolyólag gyakorta találkozott az akkori Hong Kong-i kormány tagjaival.

"Nevetséges, most azt állítják, hogy a Hong Kong-i kormány minden tagja az MI6-nek dolgozott, így bárki aki beszélt velük, a briteknek kémkedett" - mesélte el a brit napilap munkatársainak az asszony. Az átadott "titkos" információk egy része az asszony szerint a nyilvános telefonkönyvben is listázott telefonszám.

A kémkedéssel vádolt férfi 1993-ban otthagyta a hírügynökséget.

Megtagadták a tájékoztatást

A pekingi brit nagykövetség tehetetlen a kémkedéssel vádolt férfiak ügyében. Bár mindhárman rendelkeznek brit útlevéllel, Kínába Hong Kong-i igazolványukkal léptek be. A kínai hatóságok erre hivatkozva mindenféle tájékoztatást megtagadtak a külképviselettől.