Alfréd
-2 °C
2 °C

CIA: Bin Laden megölése sem lett volna megoldás

2004.03.24. 19:05
Nem akadályozhatta volna meg a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadást az sem, ha megölik bin Ladent - mondta el a terrortámadás körülményeit vizsgáló bizottsági meghallgatásán Goerge Tenet. Richard Clarke, a terrorizmus elleni harc egykori koordinátora szerdai meghallgatásán megismételte vádjait: többször figyelmeztett a veszélyre, de az adminisztráció mégse vette elég komolyan.
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint a New York-i és washingtoni terrortámadásokat az sem akadályozhatta volna meg, ha 2001 folyamán még szeptember 11. előtt elfogják vagy likvidálják Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjét.

George Tenet a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények előzményeit kivizsgáló bizottság előtt tett szerdán nyilvános tanúvallomást.

Már beszivárogtak

A CIA igazgatója egyetértett Colin Powell külügyminiszterrel és Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, akik egybehangzóan azon a véleményen voltak, hogy a szeptember 11-i tragédiát az al-Kaida terrorhálózat elleni afganisztáni katonai akció és Oszama bin Laden likvidálása sem akadályozhatta meg, mivel a gépeltérítők már korábban beszivárogtak az országba, "a terv már folyamatban volt".

A CIA-igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mind a Clinton-, mind pedig a Bush-kormány komolyan vette a terrorista fenyegetést, és tevőlegesen azon munkálkodott, hogy megvédje az országot az egyik legnagyobb veszélytől, amellyel valaha is szembenézett.

A keddi és szerdai meghallgatáson megjelent külügy-, illetve védelmi minisztereket (Colin Powell, Madelaine Albright) és a CIA igazgatóját is cáfolta Richard Clarke, aki évekig volt a Fehér Ház terror elleni harc koordinátora, és napokban megjelent könyvében kijelentette, a jelenlegi és az előző kormány mulasztásai hozzájárultak ahhoz, hogy a gépeltérítők végrehajthatták tervüket.

Levelet küldött egy héttel a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadások előtt Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadónak, ösztönözve a Bush-kormányzatot arra, érezze át, mi történne, ha amerikaiak százai halnának meg egy terrortámadásban - mondta el Clarke szerdai meghallgatásán.

Clarke levelében támadta a Pentagont és a CIA-t is mondván, nem lépett fel kellő határozottsággal az al-Kaida szervezete ellen. A tisztviselő meghallgatásán elmondta, a szeptemberi tragédia előtt Bushék nem tekintették elsődleges prioritásúnak a terrorizmus ellenes harcot, és - mint fogalmazott - még arra is nehéz volt rávenni az adminisztrációt, hogy kormányülésen vitassák meg a kérdést.

A CIA nem tudta, megölheti-e, vagy sem bin Ladent

Tenet elmondta, hogy 2001. szeptember 11. előtt a hírszerzési értesülések arra utaltak, hogy az al-Kaida külföldön készül merényletekre és semmi konkrét információ nem volt arra, hogy az Egyesült Államokban tervezne támadásokat, noha a CIA ezt a lehetőséget sem zárta ki.

A tíztagú testület ideiglenes jelentése szerint a CIA körében zűrzavar volt a tekintetben, hogy a politikai vezetés az al-Kaida vezér megölésére vagy csak elfogására adott-e engedélyt. Keddi meghallgatásán Madelaine Albright Bill Clinton külügyminisztere ezzel szemben azt mondta, bin Laden eliminálása nem volt kérdés.

Tenet a meghallgatásán azt mondta, hogy mindenekelőtt Oszama gyakori helyváltoztatása nehezítette meg a CIA dolgát.

A bizottság meghallgatta Samuel Bergert, Bill Clinton exelnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját is.