Géza
-12 °C
-4 °C

Fél tonna robbanószert találtak Londonban

2004.03.30. 13:46
Nyolc személy letartóztatásával és fél tonna - terrorista merényletek kedvelt adalékának számító - anyagot foglaltak le egy hétszáz rendőrt és hatósági személyt felvonultató razzia során. Illetékesek elmondása szerint az akciónak nincs köze a madridi merényletek londoni szálaihoz.
Nyolc terroristagyanús személyt tartóztatott le Londonban és Délkelet-Angliában több kedd hajnali akcióban a brit rendőrség. A letartóztatott személyek 17 és 32 év közöttiek.

A londoni rendőrség terrorelhárító részlegének vezetője bejelentette, hogy több mint fél tonna robbanószerként használható ammónium-nitrát műtrágyát is lefoglaltak a fővárosban. Az akcióban London négy körzetében, huszonnégy helyszínen hétszáz rendőr vett részt - értesült a BBC.

A lefoglalt anyagból könnyen előállítható benzin hozzáadásával nagyerejű pokolgép. Ilyen anyagot használtak a 202 személy halálát követelő 2002-es indonéziai Baliban végrehajtott merényletben, a 1995-ben Oklahoma Cityben felrobbantott irodaháznál, illetve Nairobiban, amikor az 1998-as kenyai amerikai nagykövetség ellen intéztek támadást az al-Kaida emberei.

A nagyszabású akció nem kötődik a madridi március 11-ei terrortámadás szálaihoz, és nem kell tartani konkrét terrorveszélytől sem - mondta el a BBC-nek Peter Clarke, a brit terroristaelhárító szervezet koordinátora.

"A mai műveletek az általános terroristaellenes intézkedések sorába tartoznak. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogy a terrorveszély nem múlt el, mindenkinek nyitva kell tartania a szemét" - nyilatkozta Clarke. A koordinátor egyéb részleteket a vizsgálatra hivatkozva nem árult el.

John Stevens, a londoni rendőrség főparancsnoka - a legmagasabb rangú, gyakorlatilag országos rendőrfőkapitánynak megfelelő hatáskörű brit rendőrtiszt - nemrég kijelentette, hogy a madridi vasúti robbantásoknak Londonba is vezetnek szálai. Közölte, hogy Nagy-Britanniának számítania kell a szerinte elkerülhetetlen terrortámadásokra.

Nagy-Britanniában továbbra is a majdnem legmagasabb riadókészültség van érvényben immár karácsony óta.