Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Blair kezet fog a terror arcával

2004.03.25. 12:27
Békejobbot nyújtana Líbiának Tony Blair. A brit kormányfő a hazai bírálatok és a máig tisztázatlan konfliktusok ellenére értékelné, hogy Kadhafi feladta a terror támogatását és titkos tömegpusztítófegyver-programjait.
Történelmi jelentőségű látogatásra érkezett Tripoliba Tony Blair. A brit kormányfő "békejobbot" kíván nyújtani a korábban a terrorizmus arcának tartott Muamar Kadhafi líbiai államfőnek - írja a BBC.

Partnerséget ajánlana

Blair látogatását több brit politikus és a lockerbie-i merénylet 270 halálos áldozatának rokonai is elítélték. Blair szerint azonban meg kell adni a partnerség lehetőségét minden olyan országnak, ami felhagy a terrorizmussal és a tömegpusztító fegyverek fejlesztésével.

Líbia idén januárban döntött titkos tömegpusztítófegyver-programja feladásáról, vallomása alapján sikerült lebuktatni a világ legkiterjedtebb atomcsempész-hálózatának vezetőjét, a pakisztáni atomtudós Abdul Kadír Hánt.

Katonákat képezhetnek

Blair jelentős segítséget ajánlhat útja során Líbiának mind a nemzetközi szankciók enyhítésében, mind a líbiai haderő kiképzésében. Egyes elképzelések szerint a híres Sandhurst katonai akadémián is képeznének líbiai tiszteket. A brit nagyvállalatok a líbiai piac megnyitásában bíznak.

Korainak tartják

A BBC által megszólaltatott szakértő szerint Blair látogatása kétségtelenül jelentős lépés a "normalizálódás és a megbékélés" irányába. Kérdéses azonban a látogatás időpontjának helyessége. Hasonló véleményen volt a parlament szerdai ülésén Michael Ancram, az ellenzéki konzervatívok elnökhelyettese is.

Nagy-Britannia és Líbia viszonyát több konfliktus is terheli. Líbia a felelőse a 270 ember életét kioltó lockerbie-i merényletért, Kadhafi kormánya támogatta az Ideiglenes IRA-t, az egyik legvéresebb kezű északír terrorszervezetet is. Tisztázatlan továbbá Yvone Fletcher rendőrnő esete is. A feltételezések szerint Fletchert a líbiai követség ablakából lőtték le egy 1984-es tüntetés során, ahol a rendőrnő az épület biztosításán dolgozott.