Besúgók és forró hűtők Umm-Kaszrban

2003.03.31. 15:45
Még mindig nincs víz és élelem Umm-Kaszrban, ahol csütörtökön már szinte a teljes ellenőrzést átvették a szövetségesek. Nincs áram, az étel megromlik a forró hűtőkben. A város lakói titkon örülnek, hogy itt vannak a szövetségesek, de Szaddám besúgói mindenütt ott vannak és figyelnek - számol be az ArabNews tudósítója.
"Most már el kell tüntetniük Szaddámot, most már nem állhatnak meg. Ha mégis, szinte biztos, hogy mindannyian meghalunk. Még mindig vannak informátorai Umm Kaszrban, és tudja, ki van vele, és ki ellene." - nyilatkozzák a város lakói a kuvaiti ArabNews tudósítójának. Isszam al-Gelibnek két napja sikerült operatőrével nagy nehezen Irakba jutnia. Umm-Kaszr után vasárnap Bászra felé vette az irányt.

A másik nyilvánosság

Bár a híradások szerint a szövetségesek ellenőrzik a várost, még mindig nem biztonságosak az utcák, bujkáló, de egymástól elszigetelt mesterlövészek tüzelnek a katonákra. Egy nappal korábban al-Gelibék kamerája előtt még a "Vérünkkel, lelkünkkel, érted halunk, Szaddám!" szlogent énekelték férfiak, nők, gyermekek. Később kiderült, a Baasz párt emberei még mindenütt ott vannak, és jelentést tesznek mindenről. "Ha az amerikaiak visszavonulnának, minden újra a régi lenne, az ellenzékieket kinyírnák. Ezért nem szidjuk Szaddámot nyilvánosan, biztosra akarunk menni" - mondják a helyiek.

Nincs víz

A városban még mindig nincs elég élelmiszer, és aggasztó a vízhiány. Híradások szerint vasárnap éjszaka átlépte az országhatárt egy segélyszállítmány, a rakomány nagyrészt ivóvizet tartalmaz. Sokan nem értik a városban, náluk miért nincs villany, ha a nem messze lévő katonai táborban van. Örülnek a szövetségeseknek, a város "felszabadításának", de csalódottak, mert a beígért segélyek nincsenek sehol.

Bászrába nem lehet bejutni

A tudósító szerint a Bászrába vezető út szélét kiégett iraki páncélosok és légelhárító ütegek szegélyezik. Néhol egy-egy árokba fordult személyautó, ritkábban szétlőtt szövetséges járművek. Az úton vízet és élelemet kolduló gyalogosok. Bászra határában a brit ostromgyűrű szűkebbre húzásával felforrósodott a helyzet, a várost körülzáró brit katonák nem engedik be a családjuknak a környező farmokról élelmet hozó férfiakat a városba, mondván, most túl veszélyes. A BBC híradásai szerint két napja még alapos ellenőrzés mellett ugyan, de szabad volt a be- és kijárás.  • Tippek
  • Hírek