Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az EP megszavazta a bővítést

2003.04.09. 14:52
458 igen és 68 nem szavazattal megszavazta a bővítést támogató határozatot az Európai Parlament (EP). A határozat támogatja az EP részéről az athéni EU-csatlakozási szerződések aláírását. Kedden történelmi jelentőségűnek minősített csatát nyert az EP az Európai Unió Tanácsával szemben, amely 2004-es árakon 535 millió eurós többletet jelent az EP költségvetésében.
Megszavazta a bővítést támogató határozatot az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban. A szerdai plenáris ülésen a képviselők nagy többséggel szavazták meg a határozatot. Az abszolút többséget igénylő szavazáson 567-en vettek részt (az EP 626 képviselőjéből) ebből 458-en támogatták, 68-an ellenezték, 41-en pedig tartózkodtak. Az EP ezzel hivatalosan is támogatásáról biztosította a jövő heti athéni csatlakozási szerződés aláírását.

Csehországot támogatták a legkevesebben

A csatlakozási tárgyalásoknak a tavaly decemberi koppenhágai csúcson történt lezárását értékelő politikai állásfoglalás mellett a parlament külön-külön is állást foglalt a jövő évi taggá válásra készülő tíz országról. Magyarország csatlakozásáról 568 képviselő szavazott, közülük 522-en támogatták és 23-an ellenezték EU-tagságát, 23-an pedig tartózkodtak. Magyarországon kívül a legtöbben Lettország és Szlovénia csatlakozását támogatták, a legkevesebben pedig Csehországét. Szakértők szerint ennek oka a Benes-dekrétumok ügyében keresendő.

Zavarja a cseh politikusokat, hogy az Európai Parlament több - elsősorban német és osztrák - jobboldali képviselője a szerdai szavazáson Csehország uniós csatlakozásának kérdését összekapcsolta a szudétanémetek II. világháború utáni kitelepítésének az ügyével - mondta újságíróknak Vladimír Spidla kormányfő.

Több pénz

535 millió eurós többletpénzben állapodott meg az EP a tagállamokat képviselő Tanácssal egy nappal korábban. A pénz egy része az új tagországokat gazdagítja majd. A sokáig elhúzódó vita az EP győzelmével ért véget, és gyakorlatilag felülírta a tavaly Koppenhágában a csatlakozási tárgyalások lezárásakor született megállapodást, amelynek alapján a csatlakozás utáni 3 évben, 2006-ig a bővítés büdzséje nem emelkedhet. A két nap eredményeit Pat Cox, az EP elnöke "Az Európai Unió életének eddigi legjelentőségteljesebb" szavazásának nevezte.

Rajtunk a sor

A csatlakozási folyamat következő állomása jövő héten Athénban lesz, amikor a belépő országok kormányfői aláírják az EU-csatlakozási szerződést. A belépő országok az elkövetkező hetekben népszavazáson döntenek majd a csatlakozásról, Magyarország ezen a héten dönt, szombaton. Szlovénia és Málta már korábban megszavazta a csatlakozást. Ezt követi a tizenöt jelenlegi tagállam ratifikációja, ahol az egyes parlamentek döntenek a bővítésről.

Kovács örül

A magyar kormány örömmel fogadta a hírt, hogy az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén nagy többséggel megszavazta a tíz új tagország jövő évre tervezett csatlakozását támogató határozatot - mondta Kovács László külügyminiszter. A magyar diplomácia vezetője szerint ez újabb fontos lépés a Magyarország csatlakozásáig még hátra lévő úton. Hangsúlyozta: a következő fontos lépés az április 12-i ügydöntő népszavazás lesz, amely Magyarország, a magyar nemzet jövője szempontjából sorsdöntő.