Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Drogpénzekből finanszírozták a madridi robbantásokat

2004.04.14. 16:43
Kábítószer eladásából jutottak pénzhez a március 11-ei madridi robbantások elkövetői. A rendőrség állítása szerint a terrorista sejt lényegében megszűnt. Információik a szervezet önállóan kivitelezte a merényletet, de kapcsolatot tartottak a nemzetközi terrorszervezetekkel.
Hasis és extasy eladásából szerezték az akciójukhoz szükséges pénzt a madridi vonatrobbantásokat végrehajtó terroristák, közölte szerdai sajtóértekezletén Angel Acebes spanyol belügyminiszter.

Megerősítette, hogy a március 11-i támadásokat egy helyi, autonóm sejt hajtotta végre, amelynek a vezetői kapcsolatban álltak más fundamentalista csoportokkal.

A sejt magjának semlegesítése megtörtént - részben letartóztatásokkal, részben úgy, hogy hét gyanúsított április 3-án felrobbantotta magát, mielőtt a rendőrök őrizetbe vehették volna őket -, ám ez nem azt jelenti, hogy a hasonló támadások lehetősége egyszer és mindenkorra megszűnt - hangoztatta Acebes.

A csoport tagjai után egész Európát átfésülik

A miniszter szerint a hatóságoknak meggyőződésük, hogy azt a 200 kilogramm dinamitot, amelyet a terroristák Asztúriában szereztek, részben a vonatok, részben önmaguk felrobbantásához felhasználták, a maradékot pedig a rendőrségnek sikerült lefoglalnia.

A csoport életben lévő tagjai után folyik a nyomozás, és a vizsgálatot végzők Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Belgium, Tunézia és Marokkó irányába tapogatóznak.