Ervin
14 °C
21 °C

Bevásárlóközpontban robbantottak volna a madridi terroristák

2004.04.08. 15:27
Konkrét terveik voltak a madridi terroristáknak a következő merényletükről, amit húsvétkor egy bevásárlóközpont ellen akartak elkövetni Spanyolországban. Az egyik spanyol napilap azt írja, a rendőrök a március 11-ei terrortámadás előtt kint jártak, a merénylők raktárául szolgáló falusi házban.
Egy bevásárlóközpont elleni pokolgépes támadásra készültek azok a terroristák, akik a hét végén robbantották fel magukat Madrid egyik elővárosában, amikor a rendőrök megpróbálták őket elfogni a március 11-i vonatrobbantások kapcsán - írta ez El Mundo című spanyol napilap.

A nyomozók a terroristák lakásának átkutatása során megtalálták annak a Parquesur kereskedelmi és szabadidőközpontnak a térképeit, amely másfél kilométernyire van a Leganes nevű madridi elővárosban lévő háztól. Emellett dinamittal, vezetékekkel és gyújtószerkezetekkel megrakott két hátizsákra és egy övre is bukkantak a rendőrök - számolt be az El Mundo.

A lap szerint a támadást vagy vasárnapra, vagy erre a hétre akarták időzíteni, amikor a húsvét miatt spanyolok milliói vannak szabadságon, az iskolákban már tavaszi szünet van, és így a Parquesur bevásárlóközpont a szokásosnál jóval zsúfoltabb. A létesítmény 193 üzlettel, egy szállodával és egy 2500 férőhelyes moziteremmel rendelkezik.

Már március 11. előtt ráleltek bombaraktárukra

Az El País című lap azt írta csütörtöki számában, hogy március 11-e előtt a rendőrség egy bejelentés alapján kiszállt egy Madridtól 30 kilométerre délkeletre lévő parasztházhoz, amelyben a hivatalos jelentések szerint a vasúti robbantásokhoz használt pokolgépeket gyűjtötték össze. A ház a merénylet fő kitervelőjének, a magát vasárnap felrobbantó Farhád tulajdona volt.

A rendőrök azonban nem tudtak bemenni az épületbe, mert nem volt rá bírósági felhatalmazásuk. Ehelyett beérték azzal, hogy feljegyezték a környéken parkoló gépkocsik rendszámát.

A közelben lakók egyébként azért hívták ki a rendőröket, mert egy rogyásig megrakott jármű érkezett a szóban fogó házhoz, és a bejelentők úgy gondolták, hogy a szállítmány kábítószer vagy lopott holmi.