Konrád
8 °C
26 °C

Szökésben a madridi fővádlott

2004.04.01. 19:13
Nagy-Britanniába, Marokkóba vagy Németországba szökhettek a madridi robbantások elkövetői. A spanyol rendőrség egy tunéziait gyanúsít, a férfi ingatlanügynökként buzdított szent háborúra Madridban.
Egy szökésben lévő tunéziai férfit azonosítottak a madridi robbantássorozatot végrehajtó terrorkommandó vezetőjeként a spanyol hatóságok. A 36 éves Szarhan bin Abdelmadzsid Fakhet egy éve tervezte a 191 ember életét kioltó, március 11-én elkövetett terrortámadásokat - derült ki a nemzetközi elfogatóparancsból, amelyet Juan del Olmo vizsgálóbíró adott ki.

Külföldi székhely

Az irat "a merényletek elkövetőinek vezetőjeként és összehangolójaként" nevezi meg a tunéziait.

A spanyol igazságszolgáltatás csütörtökön hat terrorista körözőlevelének tartalmát hozta nyilvánosságra. A tunéziai mellett öt marokkóit keresnek, akik azóta Spanyolországból vélhetően külföldre tették át székhelyüket.

A nyomozók gyanúja szerint a körözött személyek Marokkóban, Nagy-Britanniában vagy Németországban próbálnak elrejtőzni.

Szent háborút hirdetett

Az akciócsoport vezetőjeként azonosított tunéziai férfi már évek óta Spanyolországban élt, és legutóbb egy ingatlanforgalmazó cégnek dolgozott Madridban. Az elfogatóparancs szerint "szent háborúra" uszította ismerőseit és 2003 óta forgatta fejében a madridi terrortámadások gondolatát.

Abdelmadzsid Fakhet gondoskodott a vidéki házról is, amely a terroristák pokolgépgyártó műhelyeként szolgált. A nyomozás során összegyűjtött adatok alapján az egyik körözött marokkói 2000 októberében Isztambulban kapcsolatba lépett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Marokkói szál

A keresett személyek között van annak az egyetlen előzetes letartóztatásba helyezett nőnek a két fivére is, aki a robbantássorozatban vállalt közreműködéséért került rács mögé. A spanyol vizsgálóbíró elfogatóparancsot adott ki a marokkói Abdelkarim Mejjati ellen, akit hazájában a tavaly Casablancában elkövetett véres merénylet miatt köröznek.

A spanyol sajtó úgy értesült, hogy a marokkói nem elhanyagolható szerepet játszott a madridi terrortámadásokban is.