Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Évek óta tudtak a madridi robbantás gyanúsítottjairól

2004.03.17. 12:39
A spanyol rendőrség már évekkel ezelőtt megfigyelte a madridi terrortámadás két gyanúsítottját, ám letartóztatásukhoz nem volt elég bizonyíték. A madridi támadások előtt a hírszerzés semmilyen gyanús jelet nem észlelt, szofisztikálódott a terroristák kommunikációja.
Már három éve ismert volt a rendőrség számára a madridi terrortámadás egyik gyanúsítottja. Dzsamal Zougamot már 2001-ben megfigyelés alá vonták, még a lakását is átkutatták. Dzsamal szintén letartóztatott féltestvére, Mohamed Chaoui is megfigyelés alatt állt 2001-ben, miután egy feltételezett al-Kaida taggal folytatott telefonbeszélgetéseket.

Nem állt össze a kép

A szeptember 11-i merényletekhez hasonlóan azonban a spanyol hatóságok is csak a támadás után kezdték összerakni a meglévő információkból a teljes képet - írja az AP. A sajtóban máris a titkosszolgálatok kudarcának okait kutatják.

Chaoui és Zougam már 2001-ben felkeltették a terrorellenes nyomozásokkal foglalkozó bíró, Baltasar Garzon figyelmét - derítette ki az AP a bírósági jegyzeteket átnézve. Szakértők szerint azonban az ellenség ismerete nem elég egy támadás megakadályozásához. A madridi merényletek előtt például nem találtak támadásra utaló jelzéseket.

Álcázott sejtek

Tekintse meg képeinket!
Az amerikai titkosszolgálatok globális megfigyelőrendszere sem tapasztalt a támadások előtt jellemző növekedést az ismert terroristák kommunikációjában.

Ennek egyik oka lehet, hogy a terroristák a maguk javára fordítják a globalizációval felgyorsuló kommunikációt. Egyszerhasználatos emailcímeken, a hívás után megszüntetett előfizetésű mobiltelefonokon tárgyalják meg a támadások részleteit - lehetetlenné téve a lehallgatást.

Elkerülhetetlen

Hiába van nagy adatbázisa a titkosszolgálatoknak a terroristákról, lehetetlen mindegyik gyanúsított állandó megfigyelése - írja az AP. "Nem várhatják azt a rendőrségtől, hogy minden polgárt, épületet, lehetséges terrorista célpontot biztosítson. Az egyetlen lehetőség a terrorista csoportok felderítése és felszámolása" - jelentette ki egy keddi manilai tanácskozáson Ronald Noble, az Interpol igazgatója.

Zougam madridi lakását 2001 augusztus 10-én kutatták át. Hiába szerepelt azonban Garzon bíró nyomozati anyagaiban, végül nem vádolták terrorista cselekményekkel abban a perben, minek kapcsán 35 feltételezett al-Kaida tagot tartóztattak le.

Tovább tapogatóznak

Hogy Zougamot miért nem, az egyelőre kérdés - írja az AP. A hírügynökség szerint azonban nem könnyű közvetlen, a bírósági ítéletet is megalapozó bizonyítékot találni a terroristák ellen. Előfordulhatott az is, hogy Zougamot egy "nagyobb hal" elfogása érdekében hagyták szabadon.

A támadás előzményei egyelőre nem ismertek, a spanyol hatóságok az amerikai és az európai társszervezetek segítségével igyekeznek felderíteni azt. A szakértők között is csak egy dologban teljes az egyetértés, a terroristák újra támadni fognak - írja az AP.