Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

'Elkerülhetetlen' terrortámadástól retteg London

2004.03.16. 15:57
"Csoda lenne" ha Londonban nem történne terrortámadás - véli Ken Livingston, a főváros polgármestere. A szakértők szerint már csak az a kérdés, mikor következik be a támadás.
"Elkerülhetetlen" a London elleni terrortámadás - jelentette ki sajtóértekezletén a brit főváros rendőrfőnöke. Sir John Stevens szerint a titkosszolgálatok már eddig is több terrortámadási kísérletet akadályoztak meg. Részleteket azonban ezekről nem kívánt közölni.

Előbb-utóbb azonban "valaki elkerülhetetlenül átjut a szűrőn" - tette hozzá.

Tanulnak a vérengzésből

A rendőrfőnök adatai szerint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya a 2001. szeptember 11-i merényletek óta 520 személyt vett őrizetbe. Az őrizetesek fele ellen vádat emeltek, és 90 gyanúsított ügye bírósági szakaszba jutott.

A Scotland Yard szakértőket küldött Madridba, kiderítendő, hogy milyen tanulságok vonhatóak le az ott elkövetett múlt heti vérengzésből. A brit rendőrök azonban nem vesznek részt közvetlenül a spanyol hatósági vizsgálatban - mondta el Sir John.

Csoda, ha nem lesz

"Csoda lenne, ha Londonban nem történne valamilyen terrortámadás" - jelentette ki Ken Livingston főpolgárester is.

Londonban már a hét eleje óta több ezer - nem hivatalos sajtóértesülések szerint háromezer - polgári ruhás, felfegyverzett rendőr járőrözik a metróhálózaton és egyéb tömegközlekedési eszközökön. A járőröknek jogukban áll megállítani és megmotozni bárkit, akit gyanúsnak találnak.

Reteggés a metróban

A fokozott járőrözéssel egy időben a Scotland Yardon belül külön egységként működő közlekedési rendőrség óriásplakát-kampányt kezdett a 400 kilométer hosszú, naponta 4 millió utas által használt londoni metró 275 megállójának mindegyikében, éberségre, a gazdátlan csomagok azonnali bejelentésére szólítva fel az utasokat.

Nagy-Britanniában már hónapok óta a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség van érvényben. A belső elhárítás (MI5) szakértőinek nem titkolt véleménye szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e terrortámadás Nagy-Britanniában, hanem az, hogy mikor.