Adalbert
15 °C
21 °C

Az al-Kaida vállalta a madridi merényleteket

2004.03.15. 09:48
A madridi mecset közelében szombat este találtak egy videokazettát, amelyen az al-Kaida terrorszervezet magára vállalta a madridi merényletek elkövetését, közölte Angel Acebes spanyol belügyminiszter. A felvétel hitelességét még nem sikerült igazolni.
Egy arab öltözéket viselő, marokkói akcentussal arabul beszélő férfi vállalta a kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozat elkövetését az al-Kaida európai szárnyának katonai szóvivője, Abu Duhan al-Afgani nevében, közölte vasárnap hajnali sajtótájékoztatóján Angel Acebes.

Az arabul beszélő férfi telefonon figyelmeztette a TeleMadrid televíziós csatornát a felvételre, amelyet egy szeméttárolóban rejtett el a mecset és halottasház között. Mindkét épület a M30-as madridi körgyűrű mentén található. A TeleMadrid értesítette a rendőrséget és a szükséges biztonsági intézkedések után a rendőrök megtalálták és lejátszották a kazettát, majd elkészíttették a szöveg spanyol fordítását.

Ismeretlen nyilatkozó

Ilyen személyről sem a spanyol, sem azok a nemzetközi hírszerző szolgálatok nem tudnak, amelyeknek a közreműködését kérte a spanyol kormány. A velük együttműködő rendőrségek és hírszerző szervezetek jelenleg az vizsgálják, hogy létezik-e ilyen személy. Angel Acebes szerint a vizsgálat eredményeiről a kormány teljes átláthatósággal kívánja a közvéleményt tájékoztatni.

Afganisztánért, Irakért

"Kinyilvánítjuk felelősségünket mindazért, ami Madridban történt" - áll a videofelvétel szövegének spanyol nyelvű fordításában.

A merényletsorozat "válasz az együttműködésetekre a bűnöző Bushsal és szövetségeseivel. Ez a válasz azokra a bűnökre, amelyeket elkövettetek a világban, konkrétan Irakban és Afganisztánban és, és további is lesz, ha Isten úgy akarja" - közölte a felvételen az al-Kaida európai szárnyának katonai szóvivője nevében beszélő férfi.

A casablancai szál

A spanyol biztonsági erők gyanítják, hogy ugyanaz a szélsőséges iszlám csoport követte el a múlt csütörtöki madridi robbantássorozatot, amely tavaly májusban a marokkói Casablancában követett el több párhuzamos merényletet külföldi érdekeltségek ellen - jelentette hétfőn az El País spanyol napilap.

A robbantásokkal kapcsolatban őrizetbe vett marokkóiak egyikéről kiderült: kapcsolatban állt a tavaly május 16-án 45 ember halálát okozó casablancai terrorakciók nyomán Marokkóban és Spanyolországban elfogott személyekkel. Casablancában öt helyszínen egy időben robbantottak, ezek egyike a helyi spanyol kulturális központ volt. Négy áldozat spanyol állampolgár volt. Az akciónak több száz gyanúsítottja van, közülük sokat már el is ítéltek.

A csütörtöki merényletekkel kapcsolatban szombaton Madridban vettek őrizetbe három marokkói és két indiai személyt. Közülük Dzsamal Zugam 30 éves alkalmazott az, aki az említett összeköttetéssel rendelkezett, jóllehet társaival együtt legálisan tartózkodott Spanyolországban. Zugam állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet spanyolországi csoportjával is kapcsolatban állt, korábban két ízben ki is hallgatták emiatt, de nem vették őrizetbe.