Ágnes
-1 °C
2 °C

Bush támogatja Saron kivonulási tervét

2004.04.14. 21:47
Bush bátor lépésnek nevezte Saron izraeli kormányfő kivonulási tervét a Gázai övezetből és Ciszjordánia egy részéről. Az amerikai elnök állásfoglalása a palesztinok számára elfogadhatatlan, ugyanis Saron kivonulási terve csak részben fedi a béketervben foglalt teljes kivonulást.
Történelmi és bátor lépésnek nevezte George Bush amerikai elnök Ariel Saron izraeli kormányfő kivonulási tervét a Gázai övezetből és Ciszjordánia egyes részeiből szerdai közös washingtoni sajtótájékoztatójukon.

Hat telep megmaradna Izrael kezén

Bush ismételten hangsúlyozta eltökéltségét egy önálló Palesztin állam létrejötte mellett, de amely nem foglalja magába egész Ciszjordániát. Ez korábbi álláspontjához képest visszalépést jelent.

Bush úgy fogalmazott, hogy a végső békemegállapodásnak tükröznie kell a realitásokat, mivel az utóbbi évtizedekben a térségben nagy változások mentek végbe, jelentős népességközpontok alakultak ki.

Az elnök kijelentését a palesztinok várhatóan úgy tekintik, mint annak közvetett tudomásul vételét, hogy Izrael meg akarja tartani a ciszjordániai zsidó telepek egy részét. Saron elutazása előtt hat kolóniát nevezett meg, amelyeket Izrael örökre meg akar őrizni.

Bush abban is Saron mellé állt, hogy sajtóértekezletükön kijelentette: a palesztin menekülteket a majdan megalakuló palesztin államban kell letelepíteni és nem Izraelben. Ugyanakkor leszögezte, hogy az Izrael által létrehozott védelmi fal inkább biztonsági, mintsem politikai vonal, és inkább ideiglenes, mintsem tartós vonalnak kell lennie.

George Bush hozzátette, hogy a cél továbbra is az útitervnek nevezett, önálló palesztin állam létrejöttéhez vezető béketerv megvalósítása.

Mintha Texasból vágnának ki egy darabot

A palesztinok számára elfogadhatatlan George Bush amerikai elnöknek az a kijelentése, amellyel támogatásáról biztosította Izraelt ahhoz, hogy megtartsa Ciszjordánia egyes részeit - mondta a palesztin kormányfő.

Ahmed Korei szerdán Abu-Diszben újságírók előtt hangoztatta: Bush az első amerikai elnök, aki törvényessé teszi a palesztin területeken létrehozott zsidó telepeket. "Ez számunkra elfogadhatatlan, és elutasítjuk" - tette hozzá.

Bírálta Bush támogatását Száeb Erekát palesztin főtárgyaló is. Kijelentette, hogy ez olyan, mintha valaki Texas egy részét Kínának ajándékozná. Az elmúlt években az amerikai kormányzat arról biztosította a palesztinokat, hogy a határok és a települések kérdését a kétoldalú tárgyalásokon vitatják meg. "Ha Izrael békét akar, akkor tárgyaljon a palesztin vezetéssel" - mondta.