Piroska
-2 °C
5 °C

Legalizálja a melegházasságot az új spanyol kormány

2004.04.15. 20:21
A júniusban hivatalba lépő szocialista miniszterelnök, Zapatero bejelentette, kormánya legalizálja az egyneműek házasságát, hogy "véget vessenek a tűrhetetlen diszkriminációnak", ami sok spanyolt érint szexuális orientáltsága miatt. Spanyolország katolikus püspökei hevesen tiltakoztak az ellen, hogy egynemű párok esetleg gyermeket fogadhassanak örökbe.
Spanyolország legalizálja az azonos neműek házasságát, és a férfi-nő házastársakkal egyenlő jogokot biztosít az egynemű pároknak, jelentette be José Louis Rodríguez Zapatero leendő spanyol miniszterelnök csütörtökön, a kormányprogram parlamenti vitájában.

A bejelentés várhatóan heves polémiát vált ki Európa egyik legnagyobb katolikus országában, mivel a Vatikán elítéli az azonos neműek párkapcsolatát, és a homoszexualitás Francisco Franco diktatúrája alatt tiltott volt Spanyolországban. Spanyolország katolikus püspökei máris hevesen tiltakoztak az ellen, hogy egynemű párok esetleg gyermeket fogadhassanak örökbe.

"Elérkezett a pillanat, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk annak a tűrhetetlen diszkriminációnak, amelytől oly sok spanyol szenved szexuális irányultsága miatt" - mondta Zapatero leendő kormányának programját ismertetve.

"A homo- és transzszexuálisok is ugyanolyan társadalmi megítélést érdemelnek, mint a heteroszexuálisok... Módosítani fogjuk a polgári törvénykönyvet az egynemű párok házasodási jogának elismerésére annak minden következményével együtt, mint amilyen az örökösödési, a munkaügyi és a társadalombiztosítási jogok megadása" - jelentette ki Zapatero.

Az Unió kilenc országa jár előttük

Az Európai Unió kilenc másik tagországában már hatályban van olyan törvény, amely biztosítja az azonos nemű párok egyenjogúságát. Múlt hónapban tett bejelentésével Nagy-Britannia szintén kilátásba helyezte az azonos nemű párok törvényes elismerését.

A homoszexuális kapcsolat tiltott volt Franco diktatúrája alatt 1939 és 1975 között. Spanyolország liberális alkotmánya 1978-ban törvényen kívül helyezte a szexuális diszkriminációt, majd röviddel utána legalizálta a homoszexualitást.