Konrád
8 °C
26 °C

Egy magyar nő meghalt a dahabi robbantásban

2006.04.26. 07:12
Egy 47 éves budapesti nő meghalt a dahabi robbantásos merényletben. A nő annak az 53 éves férfinak a felesége, akit válságos állapotban kezelnek egy kairói katonai kórházban. Az egyiptomi üdülőhelyen három bomba robbant, legalább 18-an meghaltak, és több mint 62-en megsebesültek. A gyanúsítottak között két kairói mérnök-informatikus is van.

Egy magyar halálos áldozata is van a Dahabban elkövetett robbantásos merényletnek. A korábban eltűntként számon tartott 47 éves, budapesti nő holttestét a Dahabtól kétszáz kilométerre lévő Tor város kórházában találták meg a nagykövetség munkatársai. A magyar nő holttestét a dahabi szállodai szobájában maradt útlevele alapján azonosította a nagykövet és a konzul, akik már értesítették a családot. A holttest hazaszállításáról később intézkednek.

Egyelőre úgy tűnik, nincs több magyar áldozata a dahabi merényletnek az elhunyt nőn és súlyos égési sérüléseket szenvedett, 53 éves férjén kívül, közölte az MTI-vel Pető Tibor kairói magyar nagykövet. Nincs több olyan magyar sem, akit eltűntként tartanak számon.

A magyar sérült

A kairói katonai kórházban fekvő sérült magyar férfi magánál van, a történtekkel kapcsolatban emlékszik részletekre. Emlékszik arra, hogy őt és feleségét az utcán érte a Dahab Hilton szálloda közvetlen közelében történt harmadik robbantás, amely mindkettőjüket a földhöz csapta. Arra is emlékszik még, hogy ruhája tüzet fogott, és kezével próbálta eloltani a lángokat. A férfi testének hatvan százaléka megégett.

Az Akabai-öbölben fekvő Dahabban hétfő este elkövetett három robbantásban a kairói belügyminisztérium kedden késő délutáni hivatalos tájékoztatása szerint 18 ember, köztük több külföldi turista vesztette életét, 62-en megsebesültek. A kairói tárca listáján viszont többek között nem tettek említést a magyar áldozatról sem, így az is lehetséges, hogy a hírügynökségi jelentésekben szereplő adatoknak megfelelően 23 ember vesztette életét. A halottak között a legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint hét külföldi van, köztük egy svájci, egy orosz, valamint egy libanoni állampolgár és egy ötéves német gyermek.


Tekintse meg képeinket!

Harmincan őrizetben

Nem hivatalos értesülések szerint szerda hajnalra már harminc embert vettek őrizetbe az egyiptomi hatóságok, azonban még semmilyen "forró nyomot" nem találtak, ami fényt deríthetne a terrorcselekmények elkövetőire, számoltak be biztonsági források. Megerősítették, hogy az őrizetbe vettek között két mérnök-informatikus van, akik az egyiptomi hírügynökség szerint a merénylet előtti napon érkezett a fővárosból, Kairóból Dahabba. Korábban arról érkezett hír, hogy a hatóságok hetven helybéli beduint is bevittek kihallgatásra.

Feltűnő gyorsasággal határolták el magukat a merénylettől a különböző radikális iszlám csoportok, köztük az Egyiptomban gyakorlatilag betiltott, de a legutóbbi választásokon mégis részt vett iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség. A szervezet, amely egyébként jelentős mértékben előretört a legutóbbi választásokon, külön nyilatkozatban ítélte el a dahabi robbantásokat, akárcsak a Hamász radikális palesztin szervezet, amely korábban számos hasonló merényletet követett el Izrael ellen.

Kezdetleges robbanószerkezetek

Szakértők korábban a merénylet kapcsán kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét, inkább elégedetlenkedő helybéli beduinokat sejtve a háttérben. Gyanújukat táplálhatta, hogy a hétfő este a dahabi óváros három pontján működésbe lépő pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

A hatóságok egyelőre fenntartják a három távirányítású robbanószerkezetről szóló verziót. Egy névtelenséget kérő biztonsági illetékes szerint az akciókban legalább két öngyilkos merénylő is részt vett. Anasz el-Fiki egyiptomi tájékoztatási miniszter azonban óvatosabban fogalmazott: "Találtunk egy azonosítatlan holttestet, és nem tudjuk még, hogy öngyilkos merényletek történtek-e".

Tavaly Sarm-es-Sejkben robbant két pokolgép

A kormány ellenőrzése alatt álló egyiptomi sajtó kapcsolatot vél felfedezni a hétfői dahabi, illetve a 2004-es tabai és a 2005-ös sarm-es-sejki merényletek között. Az egyiptomi igazságszolgáltatás a korábbi robbantásokért egy iszlámista csoportot, az at-Tauhíd val-Dzsihádot tartja felelősnek. A csoport Oszama bin Laden terroristavezérre és jobbkezére, Ajmán az-Zavahrira hivatkozva magát nevezte meg elkövetőként Tabában és Sarm-es-Sejkben.

Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Tavaly júliusban hatvan emberéletet követelt, amikor két gépkocsiba, illetve egy kézitáskába rejtett pokolgép robbant fel egy hotelnél Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

Magyar szemtanú beszámolója a dahabi merényletről

Hazatért egy magyar család az egyiptomi merénylet színhelyéről szerdán reggel. Tuba József 33 éves fővárosi cégvezető elmondta: baráti társasággal utaztak az ötezer lakosú kis településre. A szemtanú hétfő este hat-, illetve egyéves kisgyermekével mintegy 150 méterre volt attól a gyalogos hídtól, melynek két végén robbantottak a merénylők.

Az első iszonyatos durranásnál még gázpalack-robbanásra gondolt a magyar férfi, ám körülbelül két másodperc után újabb detonáció hallatszott, majd néhány másodperc múlva egy harmadik pokolgép is működésbe lépett hatalmas fény, és szikraesővel. "Hatéves kisgyerekem sikított, őrjöngött félelmében, egy kőfal mögé bújtunk. Az arabok a robbanások irányába szaladtak, a merénylet színhelyéről pedig pánikba esett, vérző turisták menekültek" - mondta a férfi.

Az elhunyt, illetve súlyosan megsebesült két magyar a szemtanú információi szerint a gyaloghídon volt, pár méterre a robbanásoktól. Tuba Józsefnek magyar turistatársai elmondták, hogy a merénylet időpontjában egy, a településen kívüli programról jöttek éppen vissza. Este a bevezető ellenőrző pontnál azonban katonák leszállították őket a mikrobuszról és a merénylet sebesültjeit tették a helyükre.

A magyar férfi a merénylet után pár órával, hétfőn éjfél körül a robbanás helyszínén látta, ahogy az emberi maradványokat, testrészeket gyűjtik össze az egyiptomi hatóságok munkatársai. A robbantás másnapján a település olyan volt, mint egy szellemváros, aki tehette, elmenekült, már éjszaka 100 méteres gépkocsisorok várakoztak kifelé az ellenőrző pontokon, mondta a magyar férfi.

A magyar férfi elmondta: jól érzékelhető volt, hogy a helybéliek elítélik a merényleteket, hiszen rokonaik, ismerőseik váltak áldozattá és a kistelepülés amúgy is szerény anyagi körülmények között élő lakóinak egyetlen megélhetési forrása, a turizmus került veszélybe.

A szemtanúnak szerda éjszaka sikerült hazarepülnie a családjával. Hatéves kisfia azóta is egyfolytában a merényletről beszél. Tuba József hozzátette: már vagy ötször, hatszor volt ezen az üdülőhelyen, de többet biztos nem megy vissza. Arra a kérdésre, hogy számíthat-e biztosítása alapján bármifajta kártérítésre, elmondta: a biztosítási feltételek között az első helyen szerepel, hogy a terrorcselekmény kizáró ok. (MTI)