Szilárda
0 °C
6 °C

Japán megvédi a tankönyveit

2005.04.25. 12:24
A japán külügyminisztérium hétfőn védelmébe vette többek között azt a japán történelemkönyvet is, ami miatt Kínában az elmúlt hetekben tízezres tiltakozó tüntetéseket szerveztek. Elemzők szerint inkább a kommunista párt nacionalista propagandája, mintsem a feltételezett történelemhamisítást miatt.

A japán külügyminisztérium védelmébe vette hétfőn a japán történelemtankönyveket, azokra a kínai vádakra reagálva, amelyek szerint egy minap engedélyezett új középiskolai tankönyv kisebbíteni és mentegetni próbálja a japán hadsereg Kínában elkövetett második világháborús és világháború előtti rémtetteit.

Nem a legnépszerűbb tankönyv

"Egyetlen olyan tankönyv sincs Japánban, amely magasztalni vagy akár csak igazolni akarná az ország korábbi agresszióit, gyarmatosító múltját, a más országokban elkövetett japán rémtetteket. Éppen ellenkezőleg, őszinte mondatokat tartalmaznak Japánnak arról a szándékáról, hogy békés országgá kíván válni" - mondta Takasima Hacuhisza külügyi szóvivő a külföldi tudósítók tokiói klubjának rendezvényén.

A kínai állam és részben a kínai közvélemény is haragosan reagált az újonnan engedélyezett japán történelemtankönyvre, mert az nem nevezi agressziónak a Kína elleni japán támadást, nem tesz említést ázsiai, köztük kínai nők tízezreinek prostitúcióra kényszerítéséről, és - kínai megítélés szerint - kisebbíteni igyekszik a japán hadsereg által végrehajtott 1937-es nankingi mészárlást.

Japánban az iskolák szabadon választhatnak több tankönyvváltozat közül, s e szóban forgó történelemtankönyvet az iskolák kevesebb mint 0,1 százaléka használja.

Kommunista nacionalizmus

Hírügynökségek szerint sok japán feltételezi, hogy a kínai kommunista vezetők mesterségesen "felfújták" ezt a tankönyvvitát, mert a kínai nacionalizmus hullámait igyekeznek meglovagolni most, hogy a piacgazdasági reformok és a hatalmasra nőtt társadalmi egyenlőtlenségek nyomán hatástalanná vált a marxista-leninista ideológia. Az Index elemzése Kínából >>>