Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Történelmi mélyponton a japán-kínai kapcsolatok

2005.04.18. 21:27
Harminchárom éve tartó hivatalos kapcsolatuk során még sosem volt ennyire rossz Japán és Kína viszonya a két ország vezetői szerint. Peking a japán vélemények szerint nem tesz eleget a három hete tartó japánellenes tüntetések ellen. A japán közvélemény ugyanakkor saját kormányát is hibáztatja, amiért nem hajlandó kiengesztelni II. világháborús ellenfeleit.

A diplomáciai kapcsolatok 1972-es megteremtése óta még sosem volt ennyire feszült a japán-kínai viszony, jelentették ki a két ország politikusai a japán külügyminiszter, Macsimura Nobutaka pekingi látogatása után, jelentette a Reuters. Kínában zsinórban a harmadik hétvégén tartottak erőszakos japánellenes demonstrációkat, melyek megfékezésére a kínai hatóságok szinte semmit sem tettek.

Történelmi ellentétek

A hétvégén Peking kivételével szinte az összes nagyvárosban tömegdemonstrációkat tartottak japán érdekeltségek közelében. Az, hogy Pekingben elmaradtak a tüntetések, a megfigyelők és a japán politikusok szerint is arra utal, hogy a kínai hatalom, ha akarná, könnyen véget vethetne a tüntetéseknek.

A japánellenes demonstrációk nyolc új japán iskolai történelemkönyv miatt robbantak ki. Ezekben a magáncégek által kiadott, választható iskolai tananyagokban szépítik Japán II. világháborús szerepét, az ötven-háromszázezer nankingi kínai polgár 1937-38-as lemészárlását például "incidensnek" minősítik, írja a BBC.

Mindenki bocsánatkérésre vár

A történelmi ellentéteken túl a viszony a vitatott dél-kínai-tengeri területek és földgázmezők, illetve Japán pályázata az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságára is borzolja a kedélyeket. Japán aggályait a kínai hadsereg fejlesztésének iránya, az inváziós haderő fejlesztése növelte.

Macsimura hétfői tárgyalásain elnézéskérést várt kínai partnereitől, ez azonban elmaradt. tárgyalópartnerei, Vu Davej külügyminiszter-helyettes és Tang Csiahuan egykori külügyminiszter egyaránt a történelmi múlttal történő szembenézést hiányolták Japán részéről, jelentette a BBC.

A japánok már továbblépnének

Ez utóbbi már Japánban is téma lett. A Mainicsi Simbun közvélemény-kutatása szerint a japánok háromnegyede szerint Koizumi Junicsiro kormányfő nem tesz eleget a feszültségek enyhítéséért sem Kínával, sem a szintén a II. világháborús megszállás alatt elkövetett japán bűnök miatt szintén ellenséges Dél-Koreával. A lap felméréséből kiderül, hogy immár többségben vannak azok, akik szerint Koizuminak fel kéne hagynia a két és félmillió II. világháborús japán áldozat között elítélt háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni szentélyben tett rendszeres látogatásaival, írja a Reuters.

A közvélemény nyomása hatással lehet Koizumira, aki már arra készül, hogy a héten esedékes, indonéziai Afrika-Ázsia csúcstalálkozón személyes megbeszélést folytathat a japán-kínai viszonyról Hu Csintao kínai elnökkel.