Viola
-5 °C
-2 °C

Ügynökvád lengyel alkotmánybírák ellen

2007.05.10. 17:26
Különös trükkel élt a lengyel szejm elnöke, amikor ügynöki múlttal vádolta meg az alkotmánybíróság tagjait. A bírói testület ugyanis éppen az új ügynöktörvény normakontrollját végzi.

A lengyel parlament elnöke azzal vádolt meg két alkotmánybírót, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Az alkotmánybíróság éppen most vitatja meg az átvilágítási törvény alkotmányosságát.

Ludwik Dorn, akit a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) választott meg a szejm elnökévé, csütörtökön bejelentette, bizonyítéka van arról, hogy a 15 tagú alkotmánybíróság két tagja munkakapcsolatban állt a korábbi rezsim titkosszolgálatával.

Kiléptek a megvádolt bírók

A vád elhangzása után az alkotmánybíróság kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a részleteket, és felfüggesztette a törvény utólagos alkotmányossági vizsgálatát.

A két érintett alkotmánybíró, Adam Jamroz és Marian Grzybowski azonban néhány órával később kilépett az alkotmányosságot vizsgáló munkacsoportból, így az alkotmánybíróság folytathatta az eljárást.

A kilépésről szóló nyilatkozatukat a taláros testület elnöke, Jerzy Stepien olvasta fel egy a televízióban közvetített ülésen. Stepien hozzátette: ő kérte kollégáit a lépésre, annak érdekében, hogy - a kormányzó PiS-nek az eljárás felfüggesztésére irányuló kezdeményezésével ellentétben - folytatódhasson a munka.

A március 15-én hatályba lépett törvény értelmében már nem csak a kormányzati képviselőknek és magas rangú közhivatalnokoknak kell nyilatkozatot tenniük a múltjukról, hanem többek közt újságíróknak, vállalkozóknak, iskolaigazgatóknak és tudományos kutatóknak is.

A törvény a PiS számára kényelmetlen

A törvény hatálya a korábbi törvényben érintett 30 ezerrel szemben 700 ezer személyre terjed ki. Aki nem fedi fel a teljes valóságot vagy egyáltalán nem hajlandó nyilatkozni, elveszíti pozícióját és akár tíz évre is eltilthatják közhivatal betöltésétől.

A törvény alkotmányossági vizsgálatát a szociáldemokrata ellenzék kérte, és nyilvánvalóan kényelmetlen a kormányzó PiS számára.

Lech Kaczynski köztársasági elnök egy szerdai nyilatkozatában be is jelentette, hogy megnyittatja az összes archívumot, ha az alkotmánybíróság elutasítja az általa pártolt törvényt.

Az elnök "szokatlan sietséggel" vádolta meg az alkotmánybíróságot ebben az ügyben, és sejtelmesen kijelentette: "ez valaminek a tünete".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!